Τρίτη 16 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ Ν. ΜΑΖΙΩΤΗ
Πεντέμισι χρόνια και βγαίνει

Συνολική ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων και τριετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επέβαλε χτες κατά πλειοψηφία το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών (πλειοψήφησαν οι τέσσερις ένορκοι δικαστές) στον 29χρονο ΝίκοΜαζιώτη, για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο γκαράζ του υπουργείου Ανάπτυξης το Δεκέμβρη του 1997, σε ένδειξη συμπαράστασης στους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου που αγωνίζονταν κατά της εγκατάστασης μεταλλουργίας χρυσού από την πολυεθνική εταιρία TVX GOLD. Το δικαστήριο, υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Αντ. Πλωμαρίτη, μετέτρεψε την κατηγορία της κακουργηματικής «απόπειρας έκρηξης με κίνδυνο ζωής» σε «απρόσφορη απόπειρα έκρηξης». Εκρινε, επίσης, ένοχο τον κατηγορούμενο για «προμήθεια εκρηκτικών υλών και κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού», καθώς και για «παράνομη κατοχή όπλων». Παράλληλα, του αναγνώρισε το πρωτόδικο ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων. Η απόφαση για τη μετατροπή της βασικής κατηγορίας πάρθηκε με ψήφους 6 - 1. Μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστ. Πράσσος, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι ο Ν. Μαζιώτης έπρεπε να κηρυχτεί ένοχος για όλες τις πράξεις, που του αποδίδονταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Υπενθυμίζεται ότι πρωτοδίκως το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών τού είχε επιβάλει την εξοντωτική ποινή της 15ετούς κάθειρξης.

Η χτεσινή απόφαση παρέχει το δικαίωμα στον Ν. Μαζιώτη να ζητήσει από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει στη φυλακή τρία χρόνια κράτησης. Ο ίδιος δε σχολίασε τη θεαματική μείωση της ποινής του, γιατί ήταν απών κατά την εκφώνησή της, όπως αποφασίστηκε και πάλι από το δικαστήριο, επειδή ...«θορυβούσε κατ' εξακολούθηση». Πάντως, του δόθηκε η δυνατότητα, τόσο στην αρχή της διαδικασίας, όσο και σε κάποια αναγκαία διακοπή της, να καταγγείλει γι' άλλη μια φορά τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης του. «Ετσι όπως έγινε - είπε - είναι παρωδία. Είναι τρομοδίκη με προειλημμένη απόφαση, καινοτομία και δείγμα για το πώς θα γίνονται οι δίκες στο μέλλον. Θα μας δικάζουν με χειροπέδες, θα μας έχουν σε κλουβιά και λευκά κελιά. Δεν αναγνωρίζω τους δικηγόρους μου. Είναι ανάξιοι και κότες. Δεν έχω καμιά υπεράσπιση. Αυτή είναι η δημοκρατία σας. Να με έχετε με χειροπέδες! Τρομοκράτης δεν είμαι εγώ, αλλά αυτοί που με δικάσανε».

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος δε δικάζεται για την ιδεολογία του, αλλά για αξιόποινες πράξεις που έχει αποδεχτεί». Πρόσθεσε δε ότι «δεν έχει δικαίωμα με τις πράξεις του να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία ανύποπτων πολιτών». Οι διορισμένοι από το δικαστήριο συνήγοροι υπεράσπισης Θεόδ. Αγγελής και Κωνστ. Αγγούρης τόνισαν, εξάλλου, ότι η ενέργεια του Ν. Μαζιώτη «είναι πολιτική, έχει πολιτικό υπόβαθρο και το δικαστήριο πρέπει να λάβει υπόψη την ιδεολογία του κατηγορουμένου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ