Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΗ
Διαχρονική πολιτική υπέρ των μονοπωλίων

Υποταγμένη στην καπιταλιστική κερδοφορία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως επιβεβαίωσε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Τον ισχυρισμό ότι με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το κράτος δεν απεμπολεί τον έλεγχό του στην επιχείρηση, ανέπτυξε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ., η κυβέρνηση, σε συνέχεια της μετοχοποίησης της ΔΕΗ από το δικομματισμό, ετοιμάζεται να πουλήσει το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της στη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το κράτος, από το 51% να περιοριστεί στο 34%.

Υπερασπιζόμενος το νέο γύρο ιδιωτικοποίησης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό αποτελεί «μια ευκαιρία ώστε η ΔΕΗ να δημιουργήσει στρατηγικές συμμαχίες, να προσελκύσει μεταφορά τεχνογνωσίας, να εξασφαλίσει νέες αγορές σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και να αναπτύξει τις δραστηριότητές της προς της ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Ομολόγησε και μ' αυτόν τον τρόπο ότι, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης στην αγορά Ενέργειας, μέχρι το 2013, όπως έχει συναποφασιστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, η κυβέρνηση ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοσκοπίας για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, κατά τον Γ. Παπανδρέου, η παρουσία επενδυτών συνολικά στις δημόσιες επιχειρήσεις «θα διασφαλίσει ότι ούτε τα πολιτικά κόμματα, ούτε κανείς άλλος, θα διαχειρίζονται τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις πελατειακά, ως φέουδο για απονομή ρουσφετιών, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, με την πρόσληψη και διευκόλυνση "ημετέρων", φεσώνοντας τελικά τον ελληνικό λαό με κόστος καθημερινό για το νοικοκυριό του».

Η πρόκληση για το λαό είναι τεράστια. Τα κόμματα του κεφαλαίου ήταν αυτά που μετέτρεψαν τις κατ' ευφημισμόν δημόσιες επιχειρήσεις σε κομματικά τους φέουδα για να σταθεροποιήσουν την αστική εξουσία και τώρα ζητάνε τα ρέστα από το λαό, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν με άθλια ιδεολογήματα τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, είπε ακόμα ότι τα σχέδια για τη ΔΕΗ συνιστούν «ένα πλαίσιο που αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τη θέση της ΔΕΗ στην Ελλάδα, αλλά και στην περιφέρεια και την ΕΕ».

Εμφανιζόμενος ως καλύτερος μεσίτης από τη ΝΔ στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, περιέγραψε τη διαφορά του με τον άλλο πυλώνα του δικομματισμού στο ότι η κυβέρνηση δε θα ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ στην πώληση του ΟΤΕ, αλλά θα προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ «με διαφάνεια και τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρξει μια σωστή τιμή, η καλύτερη δυνατή τιμή».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού, όπως είπε, «το συνολικό ύψος για τις ιδιωτικές - κατά βάση - επενδύσεις στα έργα των ανανεώσιμων πηγών στη δεκαετία 2010-2020 θα αγγίξει τα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται και οι αναγκαίες επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4-5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, παρά τις φραστικές κορόνες, δε διαφώνησε με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά φάνηκε να έχει ενστάσεις μόνο για το τίμημα, αφού είπε χαρακτηριστικά: «Εάν μιλούσαμε για 10 δισ., για 5 δισ., να το συζητήσουμε. Οχι όμως να δώσουμε τη ΔΕΗ για ψίχουλα και μάλιστα πρώτη - πρώτη. Ας δούμε πρώτα όλα τα υπόλοιπα και αφήστε τελευταία τη ΔΕΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ