Σάββατο 7 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα τεκμήρια και η διοίκηση του ΟΑΕΔ

Στα λεξικά το λήμμα «τεκμήριο» εξηγείται ότι σημαίνει το αποδεικτικό στοιχείο, το πειστήριο που εμφανίζει κάποιος, προκειμένου να αποδείξει την ορθότητα των εκτιμήσεων ή των ισχυρισμών του. Στην οικονομία, όταν μιλάμε για τεκμήρια εννοούμε κύρια τα εισοδήματα που η εφορία θεωρεί ότι αυταπόδεικτα διαθέτει κάποιος φορολογούμενος, ανάλογα με τον τρόπο ζωής που κάνει. Σου λέει, για παράδειγμα, η εφορία, δεν μπορεί, κύριε, να διαθέτεις βίλα με πισίνα και κότερα και να δηλώνεις εισοδήματα 10.000 ευρώ το χρόνο. Επειδή, όμως, ο καπιταλισμός ευνοεί τέτοιου είδους καταστάσεις και από τη φύση του γεννά και αναπαράγει τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα τεκμήρια εισοδήματος (ή τεκμήρια διαβίωσης) και έτσι σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που εσύ δηλώνεις, η εφορία σε φορολογεί για το εισόδημα εκείνο που θεωρεί ότι είναι το ελάχιστο για το επίπεδο της διαβίωσής σου. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να απασχολείς οικιακές βοηθούς σε μόνιμη βάση και να δηλώνεις εισόδημα μικρότερο από το μεροκάματο της οικιακής βοηθού. Τέτοιες προκλητικές περιπτώσεις υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν οι ρυθμίσεις για τεκμήρια, μόνο που στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

***

Ετσι, σε καιρούς που οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου ροκανίζουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και σε μια εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μειώνει ακόμα περισσότερο τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, τα τεκμήρια που δήθεν θα χτύπαγαν τους φοροφυγάδες γίνονται ένα ακόμα όπλο στα χέρια της πλουτοκρατίας, όχι μόνο για μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και για περικοπή των - έτσι κι αλλιώς - εξευτελιστικών επιδομάτων των μακροχρόνια ανέργων. Τα τεκμήρια, λοιπόν, που ισχύουν με το νέο φορολογικό νόμο επικαλέστηκε η διοίκηση του ΟΑΕΔ για να «παγώσει» τη χορήγηση των 200 ευρώ που δικαιούνται οι μακροχρόνια άνεργοι. Για να μπορεί κάποιος να πάρει το επίδομα, θα πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, μικρότερο από 5.000 ευρώ. Ωστόσο, με βάση τα νέα τεκμήρια για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, από τη στιγμή που αναπνέεις και ζεις σε σπίτι δεν μπορεί παρά να έχεις εισοδήματα (τα τεκμαρτά που λέγαμε) μεγαλύτερα από 5.000 ευρώ.

***

Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, επειδή με βάση το φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι. Κανείς, δηλαδή, άγαμος δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εισόδημα μικρότερο από τις 3.000 ευρώ κι ας είναι όλο το χρόνο άνεργος και κανείς έγγαμος δεν μπορεί να δηλώσει λιγότερα από 5.000 ευρώ, ακόμα κι αν στην οικογένεια δεν έχει μπει ούτε ευρώ. Δεύτερον, τα ποσά αυτά αυξάνονται για όσους ...μένουν σε σπίτι. Ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για τον καθένα ορίζεται ανάλογα με το σπίτι που μένει και υπολογίζεται με 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μέχρι τα 80 τετραγωνικά. Αρα, σχεδόν κανένας μακροχρόνια άνεργος δε δικαιούται να πάρει το σχετικό επίδομα. Οχι επειδή διαθέτει έστω και ένα ελάχιστο έσοδο από οποιαδήποτε πηγή, αλλά επειδή με βάση την πολιτική φορο-διωγμού των λαϊκών στρωμάτων η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει εισοδήματα που ξεπερνούν και τα 5 χιλιάρικα. Τέτοιες προκλήσεις και τέτοια αθλιότητα απαιτούν πανεργατική, παλλαϊκή απάντηση κόντρα στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που ρίχνει στην ανεργία και την ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ