Παρασκευή 19 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διερευνά προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης

Πραγματοποιήθηκε χτες εκδήλωση για τις συνέπειες από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία 

Την προσφυγή του νομικού κόσμου της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού προηγουμένως έρθει σε συνεργασία και με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, ανήγγειλε χτες το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΣΑ Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις συνέπειες του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι αυτό είναι «το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε». Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δηλαδή ο πόλεμος έγινε για να χτυπηθούν αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα, ο Α. Ρουπακιώτης προειδοποίησε ότι «η ευθύνη είναι αυτονόητη και δε συμψηφίζεται».

Ο Αθ. Γεράνιος αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι το γεγονός πως οι επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου δεν εμφανίζονται αμέσως δεν απενοχοποιεί την άποψη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από το ουράνιο.

Ο καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής είπε επίσης ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο δρα με τρεις τρόπους: α) εξωτερική ακτινοβολία, β) ακτινοβολία που προέρχεται από τον ατμοσφαιρικό αέρα, αφού διασπαστεί το ραδιενεργό στοιχείο και στη συνέχεια εισέρχεται τον οργανισμό μας και γ) δράση του απεμπλουτισμένου ουρανίου μέσω της διατροφικής αλυσίδας.

Στις τρομακτικές συνέπειες από τις βιομηχανικές πυρηνικές δραστηριότητες και τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές αναφέρθηκε η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου, γιατρός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά των Πυρηνικών.

Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου μέχρι σήμερα είχαμε 500.000.000 αποβολές, 376.000.000 καρκίνους, 235.000.000 γενετικές βλάβες, 587.000.000 τερατογενέσεις, πέντε εκατομμύρια θανάτους νεογέννητων και πέντε εκατομμύρια διανοητικές καθυστερήσεις.

Οσο αφορά την περίφημη «Καταιγίδα της ερήμου» όπως ανέφερε η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου άφησε για πάντα το στίγμα της αμερικανοΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Από το «Σύνδρομο του Κόλπου» πάσχουν 100.000 βετεράνοι στο Ιράκ και πολλαπλάσιοι άμαχοι σε Κουβέιτ και Ιράκ, ενώ αποδείχτηκε η τοξικότητα ακόμη και των μικρών δόσεων ακτινοβολίας.

Παρόμοια θύματα από τον πόλεμο στο Ιράκ είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το «Σύνδρομο του Κόλπου» πάσχουν τουλάχιστον 100.000 βετεράνοι Αγγλοι και Αμερικανοί, από τους 697.000 στρατιώτες, που πήραν μέρος στον πόλεμο.

Η Μ. Αρβανίτη - Σωτηροπούλου καταφέρθηκε και κατά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επειδή συμφώνησε το 1959 με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, για να μη δημοσιεύεται τίποτα σχετικά με την πυρηνική βιομηχανία.

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ι. Βερυβάκης ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου και αναφέρθηκε στους κινδύνους της χώρας μας από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Στα νομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία αναφέρθηκαν οι νομικοί επιστήμονες Αγγ. Λιόκαρης και Χρ. Μυλωνόπουλος.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΣΑ Ε. Μαχαίρας, πανεπιστημιακοί, νομικοί κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ