Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Επιπλέον δάνεια με συνοδεία νέων μέτρων

Προκρίνεται προσωρινά η εκ νέου δανειοδότηση της Ελλάδας από την αναδιάρθρωση, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, ετοιμάζονται να φορτώσουν το λαό με νέα ληστρικά δάνεια και επιπλέον μέτρα

Eurokinissi

Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι, ετοιμάζονται να φορτώσουν το λαό με νέα ληστρικά δάνεια και επιπλέον μέτρα
Μαίνονται οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή την παροχή νέων δανείων, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο του Γιούρογκρουπ και του ΕΚΟΦΙΝ την ερχόμενη Δευτέρα. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν και στην ατζέντα βρίσκονται τα μέτρα που θα πάρει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα και η έγκριση του δανειακού πακέτου ύψους 78 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία.

Πριν από τις συνόδους των υπουργών οικονομικών, αύριο το απόγευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Ντ. Στρος-Καν στο Βερολίνο για να συζητήσουν την πορεία της Ελλάδας και τη σχετική έκθεση της τρόικας. Ανάμεσα στα σενάρια που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ως πιθανότερο εμφανίζεται εκείνο της παροχής επιπρόσθετων δανείων στην Ελλάδα από την τρόικα. Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η όποια επιπρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα θα προκύψει από τη διεύρυνση των διμερών δανείων και όχι από τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών σε χώρα της ευρωζώνης και σημειώνει ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία «συνεχίζουν να χρειάζονται τη βοήθειά μας. Στην περίπτωση της διασφάλισης ρευστότητας, δεν νομιμοποιείται να συμπεριληφθούν ιδιώτες πιστωτές», αλλά σε περίπτωση που η κρατική χρηματοδότηση καταστεί ανέφικτη, θα πρέπει και οι ιδιώτες επενδυτές να υπολογίζουν σε απώλειες. Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, το «κλειδί» για την Ελλάδα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της ΕΕ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου «Bloomberg», το 85% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και η πλειονότητά τους προβλέπει αντίστοιχη εξέλιξη για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Το κόστος της αναδιάρθρωσης για τα γερμανικά μονοπώλια «ζυγίζει» και ο οικονομολόγος στο Γερμανικό Ινστιτούτο Επιστήμης (DIW) και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, Φερντιναντ Φίχτερ, ο οποίος δηλώνει πως «μια χρεοκοπία της Ελλάδας τώρα αντί σε ένα χρόνο θα είναι φθηνότερη και θα βοηθήσει τη χώρα περισσότερο από ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο ακριβό καθίσταται το «κούρεμα», καθώς «οι ιδιώτες πιστωτές θα αντικαθίστανται ολοένα και περισσότερο από τους δημόσιους, εννοώντας την ΕΚΤ. Στο τέλος, θα είναι πιο ακριβό για το δημόσιο τομέα από ό,τι για τον ιδιωτικό». Ο ίδιος εκτιμά ότι η ΕΚΤ και η Γερμανία δε θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, πιθανόν επειδή η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και η Γερμανία 20 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια κίνηση άσκησης πίεσης από μερίδες της πλουτοκρατίας, ο αρχισυντάκτης της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», Γκάμπορ Στάινγκαρτ, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στον Γ. Παπανδρέου, με την οποία τον καλεί να δρομολογήσει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο Γκ. Στάινγκαρτ υπογραμμίζει: «Πλησιάζει η μέρα, η οποία θα κάνει τους επενδυτές να βλέπουν εφιάλτες τη νύχτα. Σε αυτήν την ημέρα όλα τα στόματα θα ψελλίζουν τη λέξη "αφερέγγυος" (...) Οχι χρέη στα χρέη, θα ήταν τότε μια καλή συμβουλή, αλλά επιμήκυνση του χρέους, κούρεμα, ίσως και πλήρης αναστολή για ένα διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ