Σάββατο 14 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδιωτικοποιεί και τον τομέα καθαριότητας των δήμων

Το δρόμο προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των δήμων ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Με την τροπολογία αυτή δίνει το δικαίωμα σε δήμους που δεν έχουν υπηρεσίες καθαριότητας (ορεινοί, νησιωτικοί, τουριστικοί κ.λπ.) αντί να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό, να αναθέτουν σε ιδιώτες με την υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, το έργο της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, της καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων.

Γίνεται φανερό πως με πρόσχημα τους προαναφερόμενους δήμους, η κυβέρνηση ανοίγει την κερκόπορτα, ώστε η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας να επεκταθεί και σε άλλους δήμους που έχουν δικές τους υπηρεσίες. Ειδικότερα, με τη δεύτερη παράγραφο της τροπολογίας αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια αυτά αν «με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα». Δηλαδή, σε ιδιώτες θα μπορεί να αναθέτει το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών αν επικαλεστεί έλλειψη προσωπικού ή άλλες προφάσεις! Αλλωστε, ο τομέας της καθαριότητας αποτελεί φιλέτο που ορέγεται το μεγάλο κεφάλαιο.

Επίσης, με άλλο άρθρο της τροπολογίας νομιμοποιεί όλες τις συμβάσεις ανάθεσης της καθαριότητας από τους δήμους σε ιδιώτες μέχρι τη λήξη τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρωγός στις μεθοδεύσεις αυτές της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του τομέα αποκομιδής των σκουπιδιών στάθηκε και η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ (σ.σ. που ανήκει σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ), η οποία με απόφαση του ΔΣ της πρότεινε τη δημιουργία μικτού καθεστώτος αποκομιδής των απορριμμάτων ή την παράταση των σχετικών συμβάσεων τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη στους «Καλλικρατικούς» δήμους. Μάλιστα, η ΚΕΔΚΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις το 2009 και με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την προώθηση ανάλογης τροπολογίας. Οι δυνάμεις της ΔΑΣ - ΟΤΑ υπογραμμίζει ο εκπρόσωπός της Γ. Καταχανάς στον «Ρ» «θα κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε καμιά ιδιωτικοποίηση να μην περάσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε τροπολογία του ΚΚΕ για συμβασιούχους των ΟΤΑ (2016-09-09 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες η αποκομιδή απορριμμάτων (2011-09-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-05-16 00:00:00.0)
Διάλυση στην υπηρεσία καθαριότητας (1998-12-24 00:00:00.0)
Παιχνίδια πάνω από κερδοφόρα σκουπίδια (1997-06-10 00:00:00.0)
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους (1997-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ