Πέμπτη 19 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιλαϊκή ομοβροντία σε όλη την ΕΕ

Τις προβλέψεις του «Συμφώνου για το ευρώ», που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης

Την ξεκάθαρη απαίτηση των μονοπωλίων, να προχωρήσουν αποφασιστικά τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ιδιωτικοποιήσεις, που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και παρέχουν στο κεφάλαιο νέα πεδία κερδοφορίας, διατυπώνουν όλο και πιο επιτακτικά οι εκπρόσωποι των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη μέλη της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός της, προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενη νέα βοήθεια στην Ελλάδα, τονίζοντας: «Φυσικά και θέλουμε το ευρώ και φυσικά δε θέλουμε κάποιος να χρεοκοπήσει και μετά να συμπαρασυρθούμε όλοι μαζί. Δεν μπορούμε να είμαστε απλώς αλληλέγγυοι και να πούμε, ας συνεχίσουν απλά αυτές οι χώρες να κάνουν ό,τι έκαναν μέχρι τώρα. Ναι, η Γερμανία θα βοηθήσει, αλλά η Γερμανία θα βοηθήσει μόνο όταν οι άλλοι καταβάλλουν προσπάθειες. Και αυτό πρέπει να αποδειχτεί»...

Η ίδια επανέλαβε τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για τσεκούρωμα των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων ενιαία σε όλη την ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια, σημειώνοντας: «Ζητούμενο δεν είναι μόνον να μη δημιουργούνται χρέη, ζητούμενο είναι επίσης, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, να μη βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη από τη Γερμανία (σ.σ. σταδιακά το όριο αυξάνεται στα 67 χρόνια), αλλά όλοι να καταβάλλουν λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια». Επιχείρησε μάλιστα να δημιουργήσει άθλιες εντυπώσεις για τους Ελληνες εργαζόμενους, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να κάνει μεγάλες διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας παρέπεμψε στο «Σύμφωνο για το ευρώ», ξεκαθαρίζοντας ότι «το ζήτημα είναι η σύγκλιση των πραγματικών ορίων συνταξιοδότησης με τα προβλεπόμενα από το νόμο όρια. Η βάση της συζήτησης είναι οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ και όχι κάποια ιδέα της καγκελαρίου».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Αλεσάντρο Τζιανσάντι, στρατηγικό αναλυτή της «ING», μια εθελοντική ανταλλαγή χρέους «θα βοηθούσε την Ελλάδα για τα επόμενα 2-3 χρόνια αλλά δε θα έλυνε το πρόβλημα βιωσιμότητας του λόγου χρέος/ΑΕΠ της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί "κούρεμα" ύψους τουλάχιστον 30% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων».

Σύμφωνα με τη γερμανική «Handelsblatt», η «Deutsche Bank» είναι προετοιμασμένη για μερικές απώλειες ή «κούρεμα» της τάξης του 20% με 30% στο ελληνικό κρατικό χρέος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τράπεζα έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έχει ήδη εφαρμόσει την «έκπτωση» στην αξία των ελληνικών ομολόγων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της, ώστε να μη βρεθεί απροετοίμαστη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενδοαστικές κόντρες στην πλάτη του λαού(2013-09-03 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στο σίριαλ με το χρέος(2013-08-29 00:00:00.0)
Δηλητήριο στο λαό η προπαγάνδα για ανάπτυξη(2013-05-28 00:00:00.0)
Στα χαρακώματα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους(2012-11-14 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλα παζάρια χωρίς συμφωνία(2011-10-26 00:00:00.0)
Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια για το «κούρεμα»(2011-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ