Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Δηλητήριο στο λαό η προπαγάνδα για ανάπτυξη

Τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να τον πείσουν ότι θα βγει κερδισμένος από την ανάκαμψη των μονοπωλίων

Η Ευρωζώνη «ανησυχεί» για το πώς θα ρίξει τους άνεργους στο καναβάτσο και πώς θα τους μετατρέψει σε τζάμπα εργατική δύναμη για τα μονοπώλια
Η Ευρωζώνη «ανησυχεί» για το πώς θα ρίξει τους άνεργους στο καναβάτσο και πώς θα τους μετατρέψει σε τζάμπα εργατική δύναμη για τα μονοπώλια
Την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι η φιλομονοπωλιακή της πολιτική φέρνει ανάπτυξη και ότι από αυτή θα ωφεληθεί ο λαός, συνδράμει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, με απανωτές συνεντεύξεις, ενόψει και της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ελληνικό Τύπο («Βήμα της Κυριακής»), είπε ότι «ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης» και προανήγγειλε νέο κούρεμα του χρέους. Οπως ισχυρίστηκε, είναι «νωρίς για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση» και πως «είναι προτιμότερο να το κάνουμε σταδιακά, το νωρίτερο, πιστεύω στα μέσα του επόμενου έτους, το 2014».

Μετέθεσε δηλαδή κι αυτός τα παζάρια για ένα νέο κούρεμα του χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως κάνει και το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, η όποια συζήτηση για νέο «κούρεμα» δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, αφού θα συνοδευτεί με νέα μέτρα, όπως έγινε και με τα δυο προηγούμενα προγράμματα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Κερδισμένη θα βγει η πλουτοκρατία, στην οποία θα διοχετεύεται κάθε ευρώ που εξοικονομεί η κυβέρνηση από τις οφειλές της προς τους δανειστές.

Στο ίδιο πνεύμα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τον υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, για να ζητήσει την ανάληψη κοινής δράσης ώστε οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχτούν και διμερώς σε θέματα ανάπτυξης, μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «μεταστροφή» του Βερολίνου, καθώς «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απομακρύνεται από την πολιτική λιτότητας στη νότια Ευρώπη και με νέα δισεκατομμύρια για τις υπό κρίση χώρες η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θέλουν να τονώσουν την ανάπτυξη». «Είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και σε διμερές επίπεδο εκ μέρους της Γερμανίας», φέρεται να γράφει η επιστολή Σόιμπλε.

Το περιοδικό εκτιμάει ότι η τράπεζα KfW θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στο «σχέδιο ανάπτυξης» που επεξεργάζονται εμπειρογνώμονες των δύο υπουργείων, κατ' αρχάς για την Ισπανία και κατόπιν στην Πορτογαλία, ίσως και στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η γερμανική αστική τάξη επιχειρεί με κρατικά κονδύλια να πλασαριστεί σε καλύτερη θέση στους ανταγωνισμούς που μαίνονται στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, για το ποια μονοπώλια θα βάλουν στο χέρι τις κρατικές υποδομές και τους ενεργειακούς πόρους που εκποιούνται.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη ότι αυτό που κινητοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. «Εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά», διαρρέεται από το περιβάλλον Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο προσθέτει ότι «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν σταθερές θέσεις της μέχρι τώρα φιλοσοφίας τους περί διάσωσης».

Η ανησυχία της αστικής τάξης για ένταση της λαϊκής πάλης είναι ένα το κρατούμενο σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, που δείχνει τα ζόρια τους να τη διαχειριστούν. Από την άλλη, το «ενδιαφέρον» τους για τους άνεργους είναι πέρα για πέρα υποκριτικό, αφού πρώτο τους μέλημα είναι να τους διοχετεύσουν σαν φτηνή εργατική δύναμη στις μεγαλοεπιχειρήσεις, με προγράμματα «μαθητείας» και «κατάρτισης».

Κοντράρονται μερίδες της πλουτοκρατίας

Από την πλευρά της, η «Goldman Sachs» εκτιμάει πως η στάση της Γερμανίας δε θα μεταβληθεί από το κυρίαρχο μείγμα της διαχείρισης, ενώ ο επικεφαλής του νεοσύστατου κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Μπ. Λούκε, δηλώνει ότι «στο παρασκήνιο, συζητείται ήδη ότι μετά τις (γερμανικές) εκλογές θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» και προβλέπει κατάρρευση του ευρώ και προβλήματα για τη γερμανική οικονομία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», υποστήριξε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν ως τώρα ξοδέψει 20-30 δισεκατομμύρια ευρώ «μόνο για την αναπόδραστη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

«Η χώρα είναι προφανώς υπερχρεωμένη και χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Παρ' όλα αυτά, με την αλλαγή των όρων, η Ελλάδα έλαβε πρακτικά ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Το να χορηγούνται πιστώσεις σε μια χώρα χρεοκοπημένη είναι αντίθετο προς το γερμανικό δίκαιο προϋπολογισμού, καθώς έτσι ξοδεύονται, συνειδητά, χρήματα των φορολογουμένων» δήλωσε ο επικεφαλής ενός κόμματος, το οποίο εκφράζει μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου που βλέπουν τα συμφέροντά τους να υπηρετούνται καλύτερα από τη διάλυση της Ευρωζώνης και την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι και η γερμανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σύντομα προβλήματα, διότι -όπως υποστηρίζει- κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρωζώνη δεν έχει επιλυθεί. «Το ευρώ θα καταρρεύσει. Το ερώτημα είναι μόνο πόσο θα διαρκέσει η όλη διαδικασία και πόσο ακριβή θα αποβεί για μας» είπε στη συνέντευξη και πρόσθεσε ότι η κρίση κρατείται σε ελεγχόμενο επίπεδο, με μαζική χορήγηση κεφαλαίων εις βάρος των φορολογούμενων.

Τέλος, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», ο Β. Σόιμπλε εξήρε τα αντιλαϊκά μέτρα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία, προειδοποιώντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ να μην έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να μεταβιβάσουν την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζές τους στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρεχαντήρι» η συζήτηση για το κρατικό χρέος (2013-08-24 00:00:00.0)
«Τρεχαντήρι» η συζήτηση για το κρατικό χρέος (2013-08-24 00:00:00.0)
Και τα δύο μοντέλα διαχείρισης οδηγούν στην καταστροφή το λαό (2013-07-23 00:00:00.0)
Αναζητούν κι άλλα εργαλεία διαχείρισης της κρίσης (2013-07-03 00:00:00.0)
Τους ζορίζει η κρίση (2012-10-17 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν «αναδιάρθρωση» στο ξεζούμισμα του λαού (2010-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ