Τρίτη 28 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απέτυχαν τότε, θα αποτύχουν και τώρα

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ιδιωτικοποίηση του ιερού χώρου του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής δρομολογεί η κυβέρνηση μετά την ένταξή του στη λίστα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πριν από λίγες μέρες. Στο άκουσμα αυτής της είδησης η αντίδραση του λαού της περιοχής, και όχι μόνο, ήταν μία και μοναδική. Ο χώρος αυτός δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπουληθεί σε ιδιώτες.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια από την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία - μέσω της δικαστικής οδού - να αποστερήσει μια έκταση 710 στρεμμάτων στο χώρο του Σκοπευτηρίου (της είχε παραχωρηθεί με νόμο το 1930 αλλά ανακλήθηκε το 1987) από τους Καισαριανιώτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η προσπάθεια αυτή έπεσε τελικά στο κενό χάρη στους μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων της Καισαριανής, με επικεφαλής τον τότε κομμουνιστή δήμαρχο Π. Μακρή, καθώς η έκταση του Σκοπευτηρίου επανήλθε στο Δημόσιο και ο δήμος προγραμμάτισε την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των κατοίκων.

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ένας χώρος - σύμβολο των λαϊκών αγώνων για την απελευθέρωση από τους ξένους και ντόπιους δυνάστες, για το τσάκισμα του φασισμού. Χώρος ταυτόσημος στη συλλογική μνήμη με τον ηρωισμό και την περηφάνια του λαού και ιδιαίτερα του πρωτοπόρου κομματιού που είναι οι κομμουνιστές. Είναι ο τόπος εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών το 1944 από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές. Οπως απέτυχαν τότε να αφαιρεθεί τμήμα του Σκοπευτηρίου από το λαό της Καισαριανής, έτσι θα αποτύχουν και τώρα. Αλλωστε, η ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων Καισαριανής του ΚΚΕ, που καλούν το λαό της Καισαριανής σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ξεκαθαρίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στάση που θα κρατήσουν - ανάλογα με τις βουλές της κυβέρνησης - με μια μόνο πρόταση: «Ούτε να το σκέφτεστε να ακουμπήσετε το Σκοπευτήριο».


Παπαγεωργίου Βασίλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ