Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Κερδίζουν σκορπίζοντας θάνατο

Συγκλονιστικά τα στοιχεία για τις ευθύνες πλοιοκτητών - Ελληνικού Νηογνώμονα στο ναυάγιο  που στοίχισε 24 ζωές 

«Αναλώσιμο υλικό» αποτελούν οι ναυτεργάτες για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, του οποίου ένα από τα φονικά του πλοκάμια είναι και η ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ. Από τις 5 του Δεκέμβρη μέχρι και χτες στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το τραγικό ναυάγιο του φορτηγού σάπιου πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», έρχονται στο φως στοιχεία που έχουν συγκλονίσει τη ναυτεργατική οικογένεια και τα οποία δείχνουν ότι εφοπλιστές και Ελληνικός Νηογνώμονας δε διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους. Κατά τη χτεσινή μέρα της δίκης αποδείχτηκε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας σε αυτό το πλοίο, που επιθεωρητές του Γαλλικού Νηογνώμονα είχαν χαρακτηρίσει «σουρωτήρι», παραβίασε ακόμα και αυτούς τους «ανάπηρους» εσωτερικούς του κανονισμούς που παρέχουν κάποια δικλείδα ασφαλείας. Αυτή η «παραβίαση» έδωσε στο Νηογνώμονα σαν πρώτη δόση 23.400 δολάρια, ενώ για τους πλοιοκτήτες του πλοίου, αδελφούς Ηλιόπουλους, θα επέφερε κέρδη 1 εκατομμυρίου δολαρίων!

Την παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα επιβεβαίωσε ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλός του Κώστας Μητρόπουλος. Ο Κ. Μητρόπουλος, αν και είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης των εκπροσώπων του Νηογνώμονα Δ. Μελισσηνού και Τ. Λυσιμάχου, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τους πλοιοκτήτες, κάτω από το βάρος των ατράνταχτων στοιχείων υποχρεώθηκε να καταθέσει για το Νηογνώμονα: «Είναι εγκληματικό συνειδητά να αμφιβάλλει για την αξιοπλοΐα του πλοίου και να του εκδίδει πιστοποιητικά»! Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν στο δικαστήριο ο Γ. Τρανταλίδης και ο Χ. Βρούστης, δικηγόροι οικογενειών των 24 ναυτεργατών που στις 3 Σεπτέμβρη 1994 πήγαν στον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού μαζί με το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ».

Ειδικότερα, οι δικηγόροι απέδειξαν ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας εξέδωσε τα πιστοποιητικά ενώ γνώριζε τις εκθέσεις τόσο των επιθεωρητών του Γαλλικού Νηογνώμονα - ο οποίος «κάλυπτε» το πλοίο μέχρι το Μάη 1994 οπότε το... ανέλαβε ο Ελληνικός - αλλά και της Ενωσης Επιθεωρητών (διεθνής οργάνωση) οι οποίες έδειχναν ότι το πλοίο ήταν άκρως επικίνδυνο! Ο Κ. Μητρόπουλος μετά από ερώτηση του Κ. Τρανταλίδη παραδέχτηκε δε ότι μηχανικοί μέλη της ΠΕΜΕΝ είναι άριστα καταρτισμένοι, εκθέτοντας έτσι το ναύαρχο πρόεδρο του Νηογνώμονα και τους υποναυάρχους μέλη της διοίκησης του Νηογνώμονα, από τους οποίους είχε κατατεθεί ότι τα μέλη της ΠΕΜΕΝ ούτε λίγο ούτε πολύ είναι... άσχετοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ