Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ» ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Πρωτοβουλία για νομοθετική ρύθμιση!

Η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση του δουλεμπορίου, με τη στήριξη βιομηχάνων και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ

Επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στη νέα μορφή εκμετάλλευσης
Επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στη νέα μορφή εκμετάλλευσης
Στη λογική του «υγιούς ανταγωνισμού» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της δουλεμπορικής «ενοικίασης» εργαζομένων και σύντομα θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει και αυτή τη μορφή υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, η οποία χτυπά αδίστακτα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα!

Στις σχετικές ανακοινώσεις προχώρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στην «ενοικίαση» με την κομψή φράση «προσωρινή απασχόληση εργαζομένων με έναν ιδιότυπο τρόπο»! Ο υπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται το θέμα εδώ και καιρό, για να βρει «διάφορες λύσεις για τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο καθεστώς απασχόλησης».

Η κυβέρνηση έχει λάβει τη σχετική εντολή από τους βιομηχάνους, ενώ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ τη στηρίζει θερμά αφού προχώρησε σε πρόταση για τη θεσμοθέτηση της «ενοικίασης» - ή «δανεισμού» όπως τη λέει - την ίδια στιγμή που την καταγγέλλει!!! Εχει σημασία, ότι από πολλές πλευρές η καταγγελία για την «ενοικίαση» σχετίζεται αποκλειστικά με το αν σήμερα είναι «νόμιμη» ή όχι. Το συγκεκριμένο «πρόβλημα» έρχεται να αντιμετωπίσει άμεσα η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει.

Χτες, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός υπευθύνου», στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητά να διερευνηθεί η νομιμότητα όλων των λειτουργούντων στο νομό Ιδιωτικών Γραφείων Συμβούλων Εργασίας (ΙΓΣΕ). Ειδικότερα ζητείται να «διερευνηθούν άμεσα και το συντομότερο δυνατό οι αποκαλύψεις και καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες και να ζητηθεί από όλες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας: Η χορήγηση καταλόγου όλων των ΙΓΣΕ που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνη τους. Αντίγραφα των καταστάσεων δραστηριότητας που τυχόν έχουν υποβληθεί απ' αυτά για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους και τα πρόστιμα που τυχόν επιβλήθηκαν (και σε ποια ΙΓΣΕ) για την παράβαση οποιωνδήποτε διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας».

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αιτιολογώντας τη μηνυτήρια αναφορά του υποστηρίζει ότι η ενοικίαση εργαζομένων δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου και είναι κάτι εντελώς διακριτό και διαφορετικό από το δανεισμό εργαζομένων, όπως θέλουν μερικοί να παρουσιάσουν την ενοικίαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ