Σάββατο 20 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Δύναμη εγγύησης για μια άλλη πορεία

Αρχίζει σήμερα το 18ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας εργαζομένων Τύπου - Χάρτου, με τη ΔΑΣ να διεκδικεί την ενίσχυσή της για συνέχιση της αγωνιστικής πορείας της Ομοσπονδίας 

Σε ενιαίο αγώνα και αντίσταση, ώστε να μην επιτραπεί, κατακτήσεις και δικαιώματα αιώνα να τα παίρνουν πίσω (όπως 8ωρο, κοινωνική ασφάλιση, ζητήματα παιδείας, υγείας), καλεί η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Τύπου και Χάρτου, στην εκλογική της διακήρυξη ενόψει του 18ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Η παράταξη καλεί στη διακήρυξη τους συνέδρους να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ Τύπου και Χάρτου, που εγγυάται μια διαφορετική πορεία για την Ομοσπονδία.

Οι άμεσοι στόχοι που θέτει η ΔΑΣ για πάλη τα επόμενα τρία χρόνια, πέρα από την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, είναι: Προετοιμασία και ενημέρωση των εργαζομένων για την κατάργηση του κυβερνητικού αντεργατικού νόμου στην πράξη. Εναντίωση στα σχέδια ανατροπής της κοινωνικής ασφάλισης και στη συμμετοχή στο «διάλογο» - απάτη.

Αναφερόμενη η ΔΑΣ στην κατάσταση στον κλάδο σημειώνει ότι ο τζίρος των επιχειρήσεων υπερβαίνει τα 800 δισ. δραχμές. Από την άλλη, οι μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται στα επίπεδα του πληθωρισμού, αλλά και συγκρατούνται για να μην αυξάνουν το κόστος εργασίας.

Σχετικά με τη δράση της ΔΑΣ στον κλάδο σημειώνει ότι αποκάλυψε το ρόλο της κυβερνητικής πολιτικής στους εργαζόμενους καταγγέλλοντας τον «κοινωνικό διάλογο», πάλεψε ενάντια στο ξεπούλημα της «Σόφτεξ», στο κλείσιμο εργοστασίων στις γραφικές τέχνες και στα πρακτορεία διακίνησης του Τύπου. Αυτή η δράση και στάση, όπως σημειώνει, συνάντησε την αντίδραση εργοδοτών - κυβέρνησης και των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ - ΣΥΝ (κυρίως για τη «Σόφτεξ»).

Σχετικά με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα επισημαίνει ότι είναι ιστορικές οι ευθύνες της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, γιατί με τη φιλοκυβερνητική και φιλοεργοδοτική τους τακτική συναίνεσαν στην αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, κάνοντας πολιτική πρακτική το διάλογο - απάτη. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, όπως τονίζει, η συγκρότηση του ΠΑΜΕ είναι σήμερα η ελπίδα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Οσον αφορά τη δράση της παράταξης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, σημειώνει στη διακήρυξη ότι με την ευθύνη της πρώτης δύναμης προσπάθησε να προσανατολίσει την Ομοσπονδία σε αγωνιστική κατεύθυνση, με γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, παίρνοντας υπόψη και τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο με την είσοδο του πολυεθνικού κεφαλαίου στο χαρτί και την κυριαρχία στον Τύπο των συμφερόντων Λαμπράκη - Μπόμπολα.

Οπως σημειώνει η παράταξη, όλο το προηγούμενο διάστημα πήρε πρωτοβουλίες, συντονισμού και δράσης των σωματείων και στάθηκε κοντά στον αγώνα των εργαζομένων στη «Σόφτεξ», στα δύο πρακτορεία διακίνησης Τύπου, μετά το κλείσιμό τους και τη δημιουργία και εξαγορά τους από Λαμπράκη - Μπόμπολα. Πήρε αποφάσεις συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τα εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς. Πραγματοποίησε περιοδείες σε χώρους εργασίας και συσκέψεις για συντονισμό δράσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλαγή συσχετισμών - δυνάμωμα των αγώνων (2010-10-07 00:00:00.0)
Παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστή (2003-08-05 00:00:00.0)
Οργανώνονται και συντονίζονται (2001-11-03 00:00:00.0)
Να καταγγελθεί η σύμβαση πώλησης (2001-09-14 00:00:00.0)
Υπό διωγμό 400! (1998-09-23 00:00:00.0)
Στο φόντο οξύτατων προβλημάτων (1998-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ