Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Διαλυτικά σχέδια...

Το σημερινό κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα τα έφαγε τα «ψωμιά» του και αν δεν προχωρήσουμε στη ριζική του «αναδόμηση», δυο είναι οι... λύσεις που έχουμε μπροστά μας: 'Η να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (!) για άνδρες και γυναίκες και όποιος αντέξει ή να μειώσουμε τις παρεχόμενες συντάξεις στο μισό (!) και πάλι όποιος αντέξει..! Αυτό είναι το πρώτο σκέλος του -δαρβινικού- συλλογισμού του Μ. Νεκτάριου, διοικητή του ΙΚΑ και ειδικού της ιδιωτικής ασφάλισης. Συνεχίζει απορρίπτοντας, υποτίθεται, και τις δυο αυτές λύσεις ως «ακραίες» και «κοινωνικά απαράδεκτες» για να προτείνει κάτι ακόμα χειρότερο: Το γνωστό τριφασικό σύστημα, το οποίο, όμως, περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- και τις δυο πιο πάνω «ακραίες»... λύσεις. Δηλαδή, και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τουλάχιστον ως τα 65 (!) σ' αυτή την περίπτωση και κόψιμο της κύριας σύνταξης στο μισό!!!

Δηλαδή, προτείνει επί λέξει: Πρώτον, ένα σύστημα κύριων συντάξεων, οι οποίες «σταδιακά θα περιοριστούν στο μισό»! Δεύτερον, ένα σύστημα επικουρικών - συμπληρωματικών συντάξεων, το οποίο θα χρηματοδοτείται ουσιαστικά αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, αλλά θα «βρίσκεται κάτω από την αυστηρή εποπτεία του κράτους», με όρους πλήρους κεφαλαιοποίησης! Τρίτον και φαρμακερόν, «συμπληρωματικές παροχές ιδιωτικής ασφάλισης, με κατάλληλα φορολογικά κίνητρα για τις μεσαίες και υψηλές εισοδηματικές ομάδες»!!!

Και αφού φορτώνει έτσι στον ασφαλισμένο όλα τα βάρη μιας μη κοινωνικής ασφάλισης, καταλήγει προειδοποιώντας ότι η συμβολή του κρατικού προϋπολογισμού στο νέο σύστημα περιορίζεται αποκλειστικά στη «μεταβατική περίοδο, που μπορεί να διαρκέσει 1-2 δεκαετίες», ίσως και λιγότερο!

Τελικό συμπέρασμα Νεκτάριου; «Η πολιτική βούληση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για τη μεταρρύθμιση»...

Βούληση, την οποία σαφώς και διαθέτει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Απόδειξη, ότι τοποθέτησε το άτομο αυτό διοικητή του ΙΚΑ! Οσο για τη ΝΔ, αυτή έχει ήδη αποδείξει τη βούλησή της με τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους μέσα σε τρία χρόνια. Νόμους που δεν παραλείπει να υμνήσει ο Μ. Νεκτάριος...

Τις εκλογές περιμένουν και οι δυο, γιατί το «κοστούμι», μας το 'χουν ήδη κομμένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ