Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Χρήστου Κατσώτη, μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ και του ΔΣ του ΟΑΕΔ
Προϋπολογισμός εξαθλίωσης ανέργων

- Πού δίνει βάρος ο νέος προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2000;

- Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ αποτυπώνει την κυβερνητική πολιτική για την απασχόληση και την ανεργία. Το κύριο βάρος δίνεται σ' αυτό που έχει ονομαστεί «ενεργητικές μορφές απασχόλησης». Τι είναι, όμως, στην ουσία αυτές οι «ενεργητικές μορφές»; Λένε ότι, δήθεν, ο άνεργος αρκείται στο πενιχρό επίδομα και δεν ψάχνει να βρει δουλιά, ότι δεν έχει πληροφόρηση για τις νέες θέσεις εργασίας, ότι δεν είναι αρκετά καταρτισμένος για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ότι δεν έχει εργασιακή εμπειρία ώστε να προσληφθεί από κάποια επιχείρηση και, τέλος, ότι το κόστος εργασίας είναι μεγάλο και απαιτούνται κίνητρα για τους εργοδότες, ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας με πολύ μικρό κόστος. Ολα αυτά τα επιχειρήματα γίνονται προγράμματα, που απευθύνονται στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας με επιδότηση, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε τις 10.000 δραχμές ημερησίως. Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, όπου τοποθετούνται σε επιχειρήσεις άνεργοι με δεξιότητες που ζητήθηκαν από τις επιχειρήσεις και με αμοιβή μόνο από τον ΟΑΕΔ, χωρίς ασφάλιση. Πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων στα μεγάλα έργα, με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας. Προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για την απόκτηση, υποτίθεται, δεξιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας οι άνεργοι έχουν καταρτιστεί σαν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ράπτες, ράπτριες και άλλες ακόμη ειδικότητες.

Ετσι, ενισχύονται οι επιχειρήσεις με ζεστό χρήμα των εργαζομένων, για να δημιουργήσουν, υποτίθεται, νέες θέσεις εργασίας.

- Τι σηματοδοτεί αυτός ο προϋπολογισμός για τη στήριξη των ανέργων;

- Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την κυβερνητική πολιτική και σηματοδοτεί την εξαθλίωση του ανέργου, σε αντίθεση με τη στήριξη των κερδών των επιχειρήσεων. Χρειάζεται να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα την επόμενη περίοδο. Ηδη, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, που είναι γνωστό για τη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, σε κατά παραγγελία μελέτη, προτείνει ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις για τη στήριξη των ανέργων.

- Ποια είναι η θέση σας για την πολιτική απασχόλησης της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ΟΑΕΔ;

- Τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, αλλά και οι επιδοτήσεις μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που είναι εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, χρησιμοποιούνται με το ψευδεπίγραφο της ενίσχυσης της απασχόλησης, για πολιτικές που στρέφονται εναντίον τους, στηρίζοντας την ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών τους κατακτήσεων και ενισχύοντας την «απασχολησιμότητα» των εργαζομένων. Ετσι, συμβάλλουν στη διατήρηση και αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών ήταν και είναι: Η ανακύκλωση της ανεργίας, η στήριξη των κερδών των επιχειρήσεων, αφού τους προσφέρεται δωρεάν εργατικό δυναμικό, η χειροτέρευση της θέσης του εργαζόμενου και η εξαθλίωση του ανέργου.

Αυτή η πολιτική ωφελεί το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι θα γεύονται την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Η αύξηση της απασχόλησης, ο περιορισμός της ανεργίας συνδέονται άμεσα με την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό το ταξικό κίνημα χρειάζεται να εντείνει την πάλη του, να συσπειρώσει περισσότερους εργαζόμενους στην προοπτική του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ