Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Η κυβέρνηση στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της «απελευθέρωσης» κλάδων στρατηγικής σημασίας, είπε ο Μ. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Τη δέσμευση προς τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας πως η κυβέρνηση «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν» για την ανάπτυξη των νέων ευρυζωνικών υποδομών επανέλαβε ο υφυπουργός Υποδομών, Σπ. Βούγιας, από το βήμα του 6ου συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που ξεκίνησε χτες στην Αθήνα.

Το τι στην πραγματικότητα απαιτούν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι από την κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Λ. Κανέλλος, ο οποίος, έχοντας γνώση λόγω της θέσης του αυτών των απαιτήσεων, είπε: «Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς σε όλη την επικράτεια, προδήλως κανείς επενδυτής δεν είναι σε θέση να αναλάβει μόνος του τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται». Ευρωενωσιακά κονδύλια αλλά και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα είναι, ανάμεσα σε άλλες, οι πηγές χρηματοδότησης που μπορούν να δώσουν λύση στην παραπάνω απροθυμία των «επενδυτών».

Είναι προφανές ότι το «τζάμπα» κρατικό χρήμα θα παίξει πρωταρχικό ρόλο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, τις οποίες στη συνέχεια θα εκμεταλλεύονται οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, χρεώνοντας τα βαριά φορολογούμενα λαϊκά στρώματα με υπέρογκες (επανα)χρεώσεις για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν.

«Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της απατηλής υπόσχεσης ότι η λαϊκή ευημερία θα προκύψει με την "απελευθέρωση" κλάδων στρατηγικής σημασίας, την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, την πολύμορφη κρατική στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων όπως της "Ντόιτσε Τέλεκομ", τη θυσία εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας: «Ετσι αποκοιμήθηκαν οι εργαζόμενοι με το μύθο της ισχυρής Ελλάδας, η οποία ενταγμένη στην ΕΕ της "κοινοτικής αλληλεγγύης" θα διασφάλιζε την ευημερία για όλους και ξύπνησαν μέσα στην κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και στην υπερχρέωση του κράτους».

Υπενθύμισε την τοποθέτηση του Κόμματος στο προηγούμενο συνέδριο της ΕΕΤΤ, το 2010, όπου είχε τονιστεί ότι μέσα στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» οι κυβερνητικές επιλογές δεν καθορίζονται με γνώμονα την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, αλλά την εξυπηρέτηση δύο στόχων που συνδέονται οργανικά μεταξύ τους: Τη διαχείριση των πολλαπλών αντιθέσεων μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων της σχετικής αγοράς, αλλά και τη διαχείριση της κρίσης απ' τη σκοπιά των στρατηγικών συμφερόντων της άρχουσας τάξης. «Δυστυχώς η πραγματικότητα ξεπέρασε τις δυσοίωνες προβλέψεις μας», είπε, και συνέχισε: «Η διαπάλη μεταξύ του εγκατεστημένου παρόχου που κυριαρχεί, δηλαδή του ΟΤΕ, σε σχέση με τους ανταγωνιστές του για τα μερίδια της αγοράς και την κερδοφορία, αναδεικνύεται σε τροχοπέδη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε σπατάλη κοινωνικού πλούτου».

Συνέχισε λέγοντας ότι στον αντίποδα των παραπάνω επιλογών μπορεί να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να διασφαλίσει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία. «Αυτός ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας θα στηριχθεί στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της παραγωγής με γνώμονα την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας τηλεπικοινωνιών θα μπορεί να κατασκευάσει και να αναπτύξει το αναγκαίο νέο δίκτυο, απαλλαγμένος από τη διαπάλη των ομίλων και από τεχνικά προβλήματα ασυμβατότητας που μπορεί να προκύψουν από τη συνύπαρξη διαφορετικών τεχνολογικών λύσεων μέσα στο ίδιο "καφάο" της γειτονιάς. Θα αξιοποιήσει την κατασκευή των σχετικών έργων υποδομής για να δώσει ώθηση στην εγχώρια βιομηχανία παραγωγής τηλεπικοινωνιακού υλικού, στην εγχώρια επιστημονική έρευνα και τεχνογνωσία.

Αντίστοιχα θα διασφαλίσει την ενιαία διαχείριση και κατανομή του φάσματος ώστε να υπάρχει η βέλτιστη αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου δημόσιου πόρου με το ελάχιστο κόστος για τις λαϊκές ανάγκες και τις ανάγκες αμυντικής στρατιωτικής θωράκισης, στον αντίποδα της σημερινής κατασπατάλησης και του τεμαχισμού ανάλογα με την οικονομική ισχύ των ομίλων».

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Αϊβαλιώτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., ο Λ. Αυγενάκης, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ διαβάστηκε και γραπτό μήνυμα του Μ. Κριτσωτάκη, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θέση της ΔΑΣ για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (2009-07-18 00:00:00.0)
Πρόστιμο στον ΟΤΕ 3 εκατ. ευρώ (2007-02-15 00:00:00.0)
Δικαιολογίες από τις εταιρίες (2006-01-10 00:00:00.0)
Νέα «κόντρα» ΟΤΕ - ΕΕΤΤ (2005-05-20 00:00:00.0)
«Απελευθέρωση» προς όφελος του κεφαλαίου (2000-10-10 00:00:00.0)
«Κλήση» προς ΟΤΕ για τη διπλή συσκευή (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ