Τετάρτη 15 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πέντε μήνες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του, ο Νατζίμπ Μικάτι παρουσίασε την κυβέρνησή του, στην οποία τα 16 από τα 30 μέλη της προέρχονται από τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και τους πολιτικούς της συμμάχους. Η απερχόμενη συμμαχία του σουνίτη Χαρίρι κατήγγειλε την κυβέρνηση ως «κυβέρνηση της Χεζμπολάχ» με τον Μικάτι να σπεύδει να απαντήσει ότι «θα είναι κυβέρνηση όλων των Λιβανέζων». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου που η «Χεζμπολάχ» διαθέτει τόσο μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση.

TOKIO.-- Αλλοι οκτώ εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε εργασίες αντιμετώπισης της κρίσης στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, έχουν εκτεθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το επιτρεπόμενο βάσει των επίσημων προδιαγραφών της ασφάλειας, ανακοίνωσαν χτες Ιάπωνες αξιωματούχοι.

ΑΒΑΝΑ.-- Ομαλή και δίχως επιπλοκές είναι η ανάρρωση του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε εγχείρηση στην Κούβα, στην πυελική χώρα για την αφαίρεση ενός αποστήματος. Ο Πρόεδρος Τσάβες ένιωσε πόνους κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στο κλείσιμο της περιοδείας του που περιελάμβανε επίσης τη Βραζιλία και του Εκουαδόρ, περιοδεία που είχε στόχο την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών συνεργασίας.

ΦΟΙΝΙΞ.-- Η πυρκαγιά που μαίνεται στις ορεινές εκτάσεις της πολιτείας της Αριζόνα έχοντας ήδη κάψει σχεδόν 650 τετραγωνικά μίλια δασικής έκτασης πλησιάζει τα σύνορα του Μεξικού, ενώ επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα «αστρονομικά» επίπεδα της αιθάλης, που υπό τη μορφή μικρών σωματιδίων έχουν «πνίξει» τον αέρα της χώρας.

ΡΩΜΗ.-- Δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία την Κυριακή και τη Δευτέρα. Με τη συμμετοχή να φτάνει το 57%, οι Ιταλοί ψηφοφόροι απέρριψαν την ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης (96%), την κατάργηση του υποχρεωτικού ποσοστού κέρδους των εταιρειών που διαχειρίζονται τα δίκτυα ύδρευσης (95,7%), την κατάργηση κάθε σχεδίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας (94,6%), καθώς και την κατάργηση του νόμου περί «εύλογου κωλύματος» που επιτρέπει στον πρωθυπουργό να μην παρουσιάζεται στις δίκες του επικαλούμενος πολιτικές υποχρεώσεις (95%).

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το ΝΑΤΟ δε θα πιέσει τη Σερβία να ενταχθεί στον οργανισμό, αλλά επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, δήλωσε χτες ο ΝΑΤΟικός στρατηγός Στέφαν Αμπριαλ, προσθέτοντας ότι δε θα πρέπει να εμποδιστεί μία τέτοια συνεργασία από το γεγονός ότι το Βελιγράδι θέλει να παραμείνει «ουδέτερο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ