Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Νέοι κίνδυνοι για το λαό από τα ΝΑΤΟικά μνημόνια

Εγκρίθηκαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα τέσσερα νομοσχέδια εφαρμογής του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ

Με προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους στρατούς κατοχής (φωτ. από το Αφγανιστάν), υπηρετεί το συμφέρον της χώρας, υπονοώντας το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης

Eurokinissi

Με προκλητικό τρόπο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους στρατούς κατοχής (φωτ. από το Αφγανιστάν), υπηρετεί το συμφέρον της χώρας, υπονοώντας το συμφέρον της ντόπιας αστικής τάξης
Με την ανοιχτή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και τη σιωπηρή αποδοχή του ΛΑ.Ο.Σ., «πέρασαν» χτες από την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής οι 4 συμφωνίες που θεωρούνται «εφαρμοστικοί νόμοι» του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ. Οι συμφωνίες αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της πολυεθνικής δύναμης στη Ν/Α Ευρώπη, στην αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ασκήσεων και την πλατφόρμα συνεργασίας Ελλάδας - Ρουμανίας για τους ίδιους στόχους.

Ειδικά για τη βάση της Σούδας, το μνημόνιο αφορά στην εγκαθίδρυση προωθημένης βάσης διοικητικής μέριμνας, με στόχο την καλύτερη υποστήριξη της επιχείρησης ελέγχου της Μεσογείου, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» που κήρυξαν οι ΗΠΑ, μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001. Το μνημόνιο που αναφέρεται στην πολυεθνική δύναμη στη Ν/Α Ευρώπη, αφορά στο στρατιωτικό επιτελείο με την επωνυμία «MPFSEE», το οποίο άμεσα προβλέπεται να αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Κατηγορηματικά αντίθετο δήλωσε το ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Θ. Παφίλη να μιλά για στενότερη πρόσδεση της χώρας στις νέες επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνά της. Τα 4 νομοσχέδια «αποτελούν εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Θ. Παφίλης, «όπου επιθετικές ευέλικτες, πολυεθνικές δυνάμεις να μπορούν να επιτίθενται σε χώρες που έχουν συμφέροντα να επιτεθούν. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα», λόγω των εξελίξεων στη Β. Αφρική.

Πρακτικό αποτέλεσμα των παραπάνω - επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ - «είναι ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία χώρα που εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται. Είναι κέντρο πολλών διαφορετικών στρατιωτικών επιθετικών σωμάτων, που δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια της χώρας και φαίνεται ότι στη Σούδα θα έχουμε μία νέα βάση. Για ποιον λόγο; Για να προστατεύεται η ασφάλεια της χώρας; Οχι. Για τις επιθέσεις και τον πόλεμο που προετοιμάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

ΝΑΤΟικό στρατόπεδο η Ελλάδα

Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε εκτενώς στο κόστος των προσαρμογών στο νέο ΝΑΤΟικό δόγμα, τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει εκατομμύρια για όλα αυτά. Κοστολογούνται μερικά εκατομμύρια ευρώ και σε μία περίοδο κρίσης θα πληρώνει ο ελληνικός λαός για να εκπαιδεύονται αυτοί που εμείς λέμε "φονιάδες των λαών" και δεν το μετανιώνουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόβλεψη για την Βαλκανική Ταξιαρχία, επισημαίνοντας ότι «εδώ έχουμε συνεργασία ακριβώς για να υλοποιηθούν επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ - ξεχωριστών δυνάμεων πιθανά - στην ευρύτερη περιοχή». Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «διαφωνούμε ριζικά», αφού «η Ελλάδα μετατρέπεται σε ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Αυτό δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια της χώρας. Το αντίθετο. Είναι συνειδητή συμμετοχή της χώρας σε αυτά τα επιθετικά σχέδια που φυσικά δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των λαών».

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διαχρονική θέση του ΚΚΕ, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «κατανοούμε το τι προστατεύει το ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που ιδρύθηκε. Δεν υπάρχει, άλλωστε, πραξικόπημα ή φασιστική δικτατορία σε όλο τον κόσμο που να μην είναι ανακατεμένες είτε έμμεσα είτε άμεσα ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Εχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη. Το ΝΑΤΟ είναι το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού πέρα από τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυνάμεων για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών».

Με τα μπούνια στις επιθετικές αποστολές

Απαντώντας στην κριτική του ΚΚΕ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, υποστήριξε ότι «η χώρα θα είχε πολλά να χάσει, ιδιαίτερα σε αυτήν την οικονομική κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά της συμφέροντα, αν δεν συμμετείχε σε διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς αν δεν συμμετείχε ενεργά σε διεθνείς, πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποστολές», αφού θα είναι «απομονωμένη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Μάλιστα, επισήμανε ότι «για εμάς δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης των σχεδιασμών μας για την συμμετοχή μας και στην "active endeavor" και στην συμμετοχή μας στην πολυεθνική δύναμη IFOR στο Αφγανιστάν».

Υπέρ των ΝΑΤΟικών μνημονίων τάχθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ι. Πλακιωτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αναβαθμίζουν και το γεωπολιτικό και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, εμβαθύνοντας και τις διεθνείς συνεργασίες αλλά κυρίως, το αίσθημα ασφάλειας», ενώ αποτελούν «προϋπόθεση εξυπηρέτησης των εθνικών μας συμφερόντων».

Στην ολομέλεια της Βουλής, θα καταθέσει την τελική του θέση ο ΛΑ.Ο.Σ., σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι βουλευτές του Ι. Κοραντής και Κ. Αϊβαλιώτης. Χωρίς να διαφωνήσουν με την υιοθέτηση των μνημονίων, ζήτησαν απλά περισσότερη διαπραγμάτευση για τα ανταλλάγματα που θα δοθούν στην ελληνική πλευρά. Κατά των 4 νομοσχεδίων τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Δρίτσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ