Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κατηγορηματικό «όχι» στο νόμο για τις αδειοδοτήσεις

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν χτες με παράσταση διαμαρτυρίας η ΟΒΣΑ και τα σωματεία που πλήττονται

Αποψη από την παράσταση διαμαρτυρίας
Αποψη από την παράσταση διαμαρτυρίας
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών επαγγελμάτων, οι οποίες υπηρετούν τους σχεδιασμούς της ΕΕ και στοχεύουν στην επικράτηση των μεγάλων εταιρειών στο τμήμα της αγοράς που σήμερα κυριαρχείται από τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο των κατασκευών, δηλώνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τα σωματεία μέλη της που πλήττονται από τις νέες διατάξεις. Αυτό κατέστησαν σαφές και στον γγ του υπουργείου Ανάπτυξης Α. Φούρλα, στον οποίο κατέθεσαν χτες το υπόμνημά τους, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας από συνδικαλιστές και επαγγελματίες, χτες στις 10 το πρωί και για 2 ώρες, έξω από το υπουργείο. Η απάντηση που έλαβαν στα αιτήματά τους, ήταν ότι πρόκειται για κατευθύνσεις της ΕΕ...

Στο υπόμνημα που υπογράφουν η ΟΒΣΑ και τα σωματεία εγκαταστατών - συντηρητών καυστήρων, εργολάβων ηλεκτρικών έργων, υδραυλικών, ραδιοηλεκτρονικών και ψυκτικών, σημειώνεται η «κατηγορηματική αντίθεση» στο σχετικό νόμο, επειδή: «Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδείας επαγγέλματος σε νομικά πρόσωπα (βασικά ανώνυμες εταιρείες), ενώ μέχρι τώρα αυτή τη δυνατότητα την είχαν μόνο φυσικά πρόσωπα. Η επαγγελματική άδεια και η επέκτασή της, αντικαθίστανται από αμφιβόλου ποιότητας σεμινάρια, τα οποία παρέχουν αποσπασματική γνώση και μισοειδίκευση.

Προωθείται ο έλεγχος της εκπαίδευσης και επανακατάρτισης σε ιδιώτες και όχι σε κρατικούς φορείς όπως θα όφειλε να είναι σήμερα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, ληστρικά μέτρα που παίρνονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών, χιλιάδες συνάδελφοι θα δουν το μεροκάματό τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Ο νόμος για την αδειοδότηση, όχι μόνο δε συμβάλλει στη λύση των προβλημάτων των επαγγελματιών, αντίθετα είναι κομμάτι μιας πολιτικής που στο έδαφος της κρίσης, ουσιαστικά οδηγεί στον αφανισμό τους».

Διεκδικούν: «Η άδεια άσκησης επαγγέλματος να προκύπτει από το πτυχίο Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνέχεια της 12χρονης υποχρεωτικής βασικής εκπαίδευσης. Η επιμόρφωση και ο εμπλουτισμός των νέων γνώσεων με βάση τις εξελίξεις της τεχνικής και της επιστήμης να είναι υπόθεση του αρχικού φορέα. Να καταργηθούν οι πιστοποιήσεις και ο τεμαχισμός της άδειας. Να παραμείνει η άδεια άσκησης επαγγέλματος σε φυσικά πρόσωπα. Ο έλεγχος της αρχικής άδειας και ο περιοδικός έλεγχος να είναι υπόθεση κρατικών ελεγκτικών αρχών. Να μην αντικατασταθεί η επαγγελματική εμπειρία από σεμινάρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ