Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Ξεμπλοκάρουν πόροι για το μεγάλο κεφάλαιο

Μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15% δέχτηκε η Κομισιόν

Στην αναδρομική, από το 2007, μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στο 15% (από μέσο όρο 27%), συμφώνησε χτες η Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντησή του με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γ. Χαν, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό σημαίνει την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ με «εμπροσθοβαρή αξιοποίηση» των πόρων του και «οικονομικό όφελος που προσεγγίζει τα 14 δισ. ευρώ για την πραγματική οικονομία», ενώ εκτιμάται «θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκατ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013».

Πρόκειται για δαπάνες που θα έπρεπε να καταβληθούν ως εθνική συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να καταβληθεί και το μερίδιο της ΕΕ. Πίσω από αυτό το χορό των δισεκατομμυρίων και τις θετικές επιπτώσεις στην «πραγματική οικονομία», βρίσκεται κάτι πολύ απλό: Μερικές μεγάλες επιχειρήσεις θα καρπωθούν πόρους του ΕΣΠΑ, πιο σίγουρα και πιο γρήγορα. Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακές «στρακαστρούκες», που μόνο αλγεινή εντύπωση μπορούν να προκαλέσουν στους εργαζόμενους που δεν έχουν να φάνε, κυριολεκτικά πλέον.

Εξάλλου, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, προωθούνται και οι σχεδιασμοί της ΕΕ για τη διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα των υποδομών, καθώς απεγκλωβίζονται 11 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση 5 μεγάλων οδικών έργων που «λιμνάζουν», ενώ προβλέπεται και «μπόνους» με την εξασφάλιση 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων το 2011 και 2012. Η ελληνική πλευρά δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει και την αναδρομική χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ με κοινοτικούς πόρους, ώστε η εθνική συμμετοχή να μειωθεί στο 5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ