Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Διεκδικεί νομοθεσία στα «μέτρα» των μεγάλων επιχειρήσεων

Παρέμβαση ενόψει της αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας, ενώ αυξάνονται οι τιμές των ορυκτών

Σε μια περίοδο αύξησης των τιμών των ορυκτών, λόγω και των διεθνών εξελίξεων, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων εκφράζει την άποψη ότι λείπει μια «σαφής πολιτική εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου» της χώρας και ενισχύει τις παρεμβάσεις του, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του κλάδου, ενόψει της αναθεώρησης της μεταλλευτικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση. Ο Σύνδεσμος, που αντιπροσωπεύει τις επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη παραγωγή, θεωρεί την κρίση «ευκαιρία» κι αυτό σημαίνει πως οι μεγάλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις βρίσκουν ότι τώρα είναι η ώρα να «σαρώσουν» το δημόσιο ορυκτό πλούτο, πολλαπλασιάζοντας την παραγωγή τους με πολύ πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις γι' αυτούς.

Παρότι η κυβέρνηση προωθεί σε όλα τα μέτωπα προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, με «φαστ τρακ» αδειοδοτήσεις, συρρίκνωση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, επέκταση των χωροταξικών και πολεοδομικών διευκολύνσεων, ο Σύνδεσμος, μέσω του προέδρου του Ε. Φαίδρου, δίνει έμφαση στις καθυστερήσεις αδειοδότησης που έχουν μπλοκάρει πολλές επενδύσεις, στην «αντιφατική» νομοθεσία και, τέλος, στα προβλήματα που προκύπτουν από τους «οικολογούντες» - όπως τους χαρακτήρισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους - οι οποίοι, κατά τη γνώμη των εταιρειών του κλάδου, αρνούνται οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ο Σύνδεσμος αξιώνει μια «στοχευμένη εθνική πολιτική αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου», ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις Πρώτες Υλες, που βεβαίως υποστηρίζεται και από την κυβέρνηση. Θεωρεί ότι η πολιτική αυτή πρέπει και μπορεί «να οδηγήσει το σύνολο της εξορυκτικής βιομηχανίας σε ουσιαστική ανάπτυξη» με την επίλυση «χρόνιων προβλημάτων που εμποδίζουν τη βιώσιμη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας».

Σ' αυτή τη βάση, ζητά: Ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, νέο «σύγχρονο και αποτελεσματικό» αδειοδοτικό πλαίσιο, συμμετοχή του Συνδέσμου στην αναμόρφωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, νέο λατομικό νόμο για την εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών. Προώθηση επενδύσεων του κλάδου (νέα κοιτάσματα, εκμεταλλεύσεις χρυσού, βωξίτη, κ.ά). Επίσης, ζητά άμεσα τροπολογία για παράταση μισθώσεων και αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών και μαρμάρων, καθώς λήγουν οι υπάρχουσες μακροχρόνιες άδειες.

Δίπλα σε όλα αυτά, θεωρεί ότι το ΙΓΜΕ πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί (η λειτουργία του εξυπηρετεί εξάλλου, καθώς με βάση τις έρευνές του προσανατολίζονται και οι επενδυτές στη διεκδίκηση «υποσχόμενων» περιοχών). Τέλος, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι ο λιγνίτης πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω, παράλληλα με την ενίσχυση της Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευκόλυνση επενδύσεων και «κοινωνική συναίνεση» (2018-01-26 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στη μεταλλευτική δραστηριότητα (2015-08-21 00:00:00.0)
Ολα στους «επενδυτές» (2012-10-17 00:00:00.0)
«Οχι» στο ξεπούλημα του ορυκτού πλούτου (2012-07-19 00:00:00.0)
Ορυκτός πλούτος στην υπηρεσία των κερδών (2011-03-12 00:00:00.0)
Σχεδόν έτοιμο το νέο νομοσχέδιο (2007-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ