Τρίτη 19 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΛΗΡΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Κορυφώνονται τα παζάρια στην Ευρωζώνη

Οι αντιθέσεις και τα παζάρια ανάμεσα στα ευρωπαϊκά μονοπώλια κορυφώνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Τα παιχνίδια στις χρηματαγορές με τη δυνατότητα δανεισμού των χωρών και τα σενάρια σε ό,τι αφορά το χρέος της Ελλάδας και τη διευθέτησή του δίνουν και παίρνουν, προσπαθώντας από τη μια να καθησυχάσουν για τα χειρότερα και από την άλλη να διατηρήσουν την κινδυνολογία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχων για λογαριασμό των μονοπωλίων της δικής τους χώρας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ παίρνει αποστάσεις από προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως και να την αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν εργάζομαι προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD. Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δείχνει ωστόσο ότι η χώρα έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με το χρέος. «Προσπαθούμε να κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να αποφύγουμε κάτι το οποίο είναι πολύ σκληρότερο», πρόσθεσε η καγκελάριος.

Διαμήνυσε πάντως ότι η έκτακτη σύνοδος της Πέμπτης θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Θα μεταβώ μόνον αν υπάρχει αποτέλεσμα», είπε η κ. Μέρκελ. Σε κάθε περίπτωση, διαμόρφωσε το πρόγραμμά της, έτσι ώστε την Πέμπτη να έχει στη διάθεσή της χρόνο.

Η Γαλλία ελπίζει ότι το νέο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, που βρίσκεται υπό συζήτηση, θα εγκριθεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές. «Ελπίζουμε ότι ένα σχέδιο θα υιοθετηθεί και, από αυτήν την άποψη, οι δηλώσεις της (καγκελαρίου της Γερμανίας) Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες επιθυμεί να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την Πέμπτη... κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, ο οργανισμός που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τις συνόδους ανάμεσα στους πιστωτές της Ελλάδας και Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Ρώμη, στο τέλος της βδομάδας.

«Οι συμμετέχοντες, που εκπροσωπούν ιδιώτες επενδυτές κατόχους ελληνικών ομολόγων, συνέχισαν να διερευνούν με τους αξιωματούχους του δημόσιου τομέα πολλές δυνατότητες που αφορούν τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκπρόσωπος του IIF.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz (Αλιάντς), που είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ταμείου στον κόσμο επενδύσεων σε ομόλογα Pimco, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους που έχουν ιδιώτες επενδυτές κατά 25% έως 30%.

Επίσης, τραπεζικές πηγές δήλωναν στο Ρόιτερς την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συζητηθεί «κούρεμα» κατά 30% έως 50% της αξίας του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν τάσσεται κατά της καθιέρωσης ευρωομολόγων απορρίπτοντας και την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ που είναι και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ απορρίπτει και τη λύση της αναδιάρθρωσης, με διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Προς συμβιβαστική λύση στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει την αντιπαράθεση με τους Ρεπουμπλικανούς όσον αφορά την έγκριση της αύξησης του ύψους του χρέους των ΗΠΑ (14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) εκ μέρους του Κογκρέσου που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν να δανείζονται.

Η «αδιάλλακτη» στάση είναι ο αντιπερισπασμός για τη συναινετική πολιτική που εφαρμόζει με τους Ρεπουμπλικάνους που έχει τσακίσει λαϊκά δικαιώματα, και δείχνει να έχει μειώσει σημαντικά τη δημοφιλία του μπροστά στις εκλογές το 2012. Πάντως, μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, ο Ομπάμα έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς κατόρθωσε να συγκεντρώσει το ποσό ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας. Προφανώς όχι από «απλούς Αμερικανούς» καθώς δεν περισσεύει ούτε ένα σεντ.

Πάντως, χτες άρχισε νέος γύρος επαφών και συνομιλιών με εναλλακτικό σχέδιο που πρότεινε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ, με το οποίο θα επιτραπεί η αύξηση του ύψους του χρέους - ως ένα βαθμό δίχως την παράλληλη θέσπιση των περικοπών και μόνο με τη δέσμευση για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» σε βάθος δεκαετίας. Είναι το σχέδιο όπου θα επιδιωχθεί συναίνεση καθώς η 2 Αυγούστου, προβάλλεται ως η ημερομηνία μετά από την οποία απειλείται «στάση πληρωμών και χρεοκοπία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ