Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι μαζί στο τσάκισμα του λαού

Σήμα εκκίνησης μιας ακόμα πιο σκληρής σε βάρος του ελληνικού λαού πολιτικής εξέπεμψαν χτες βράδυ με τις δηλώσεις τους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπέι, ο πρόεδρος του Γιουρογκρουπ Ζ.Κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, μαζί και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Απαντες αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, τονίζοντας επισταμένως ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι απολύτως οικειοθελής, κατέληξαν στο ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτητα τις αντιδραστικές αντιλαϊκές αλλαγές, μεταξύ αυτών και τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Ολοι τους επεσήμαναν ότι η συμφωνία αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισαν μοναδική και εξαιρετική περίπτωση, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο να ισχύσει για οποιαδήποτε άλλη χώρα - μέλος της ΕΕ. Ο Ζ.Κ. Τρισέ πάντως δεν απέκλεισε μελλοντικά την «επιλεκτική χρεοκοπία».

Ο Χ.Β. Ρομπέι μίλησε για τους κινδύνους που απειλούσαν την ασφάλεια της ευρωζώνης και για το «ανάχωμα» που δημιούργησαν για να προστατευτεί το κοινό νόμισμα. Ο ορίζοντας αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας οριοθετήθηκε μεταξύ των 15 και 30 χρόνων. Ο Μ. Μπαρόζο μίλησε για «μεγαλεπήβολο πακέτο», εξέφρασε τη χαρά του που «πολιτική και αγορές αρχίζουν να περπατούν μαζί» και τόνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για πλήρη εφαρμογή του μακροοικονομικού ελληνικού προγράμματος, για μακρά λεηλασία δηλαδή του λαού και του πλούτου της χώρας. Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ», ομολογώντας ότι στόχος είναι να ευνοηθούν οι επενδύσεις, να βοηθηθούν οι τράπεζες.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε το θράσος να προβάλει τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα που η κυβέρνησή του κινεί σαν θέληση του λαού! Είπε ότι «έχουμε ένα πακέτο αποφάσεων που δημιουργεί δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το χρέος μας» και ως μη όφειλε μίλησε εξ ονόματος του λαού που όπως ισχυρίστηκε το μόνο που ζητά «είναι το δικαίωμα να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές, βαθιές τομές στην πατρίδα μας, είμαστε δεσμευμένοι να τις κάνουμε»! Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι «δίνουμε σινιάλο υποστήριξης προς το τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, ρευστότητα, υποστήριξη και ενδυνάμωση»!

Να σημειωθεί ότι ο Ζ.Κ. Τρισέ δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και τις δομικές αλλαγές στην οικονομία και επισήμανε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν σηματοδοτούν την παροχή βοήθειας και τεχνικής προς την Ελλάδα για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών. Οπως είπε, «η Ελλάδα χρειάζεται τεχνική βοήθεια και υποστήριξη».

Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να γνωρίζει ότι δε θα βρεθούν κι άλλες χώρες στη θέση να ζητήσουν και για τις ίδιες ενεργοποίηση όσων αποφασίστηκαν για την Ελλάδα, ο Ζ.Κ. Τρισέ αρκέστηκε να υπενθυμίσει τη δέσμευση των αρχηγών κρατών - μελών ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια έκτακτη και μοναδική λύση, εξ ου και η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ