Σάββατο 27 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Σε αναζήτηση εναλλακτικής πρότασης

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Πόρτο Αλέγκρε

Associated Press

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στο Πόρτο Αλέγκρε
ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ.-

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που σημαδεύτηκαν προχτές από την ομόφωνη κατάληξη και των 20.000 συμμετεχόντων συνέδρων για την ίδρυση «ενός εναλλακτικού κινήματος πολιτών, που θα αγωνιστεί για ένα πιο δίκαιο παγκόσμιο οικονομικό μοντέλο», αλλά και από τη γιγαντιαία διαδήλωση που έγινε στο Πόρτο Αλέγκρε, το οποίο φιλοξενεί τις εργασίες του Φόρουμ, με τη συμμετοχή χιλιάδων Βραζιλιάνων αλλά και ξένων, όπου διατρανώθηκε η θέληση όλων για κοινωνική δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη με όλους τους λαούς.

Μαύρες γυναίκες, που αναπαριστούσαν τις «Προέδρους» της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και Ινδιάνοι ως ηγεσίες του Περού και της Γουατεμάλας, προσπάθησαν να καταδείξουν με αυτό το συμβολικό τρόπο την ισότητα «ενός καλύτερου κόσμου» όπως τη φαντάζονταν οι συμμετέχοντες τόσο στο Φόρουμ όσο και στη διαδήλωση, που θέλησε να «ανοίξει» τις εργασίες του Φόρουμ. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη συνεχή διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών εξαιτίας της «παγκοσμιοποίησης».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ προσπαθεί να διερευνήσει τις δυνατότητες προώθησης «της ενσωμάτωσης των λαών και όχι των εμπορευμάτων», όπως τόνισε και ο Ολίβιο Ντούτρα, κυβερνήτης της επαρχίας Ρίο Γκράντε δο Σουλ. Εκπρόσωποι 900μη κυβερνητικών αλλά και συνδικαλιστικών οργανώσεων από120 χώρες και 450 βουλευτές απ' όλον τον κόσμο θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις εργασίες του Φόρουμ, που θα κρατήσουν μέχρι την Τρίτη, «για να αποδείξουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», θα τονίσει και ο διευθυντής σύνταξης της διπλωματικής επιθεώρησης «Μοντ Ντιπλοματίκ», Μπερνάρ Κασέν, εκ των συντελεστών της εκδήλωσης αυτής. Και ο Κασέν θα συμπληρώσει ότι είναι ένα «φόρουμ για την κοινωνία, όχι για το χρήμα και για τις πολυεθνικές», κάνοντας κατά αυτόν τον τρόπο σαφέστατη αναφορά στις εργασίες του 31ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που λαμβάνουν χώρα ταυτοχρόνως στο Νταβός της Ελβετίας.


Associated Press

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πόρτο Αλέγκρε εκπροσωπούν περιβαλλοντολόγους, πολιτικούς του ευρύτερου αριστερού φάσματος, από όλο τον πλανήτη, καθώς και ευρύ φάσμα μαχητικών κινήσεων πολιτών. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που θα δώσουν ένα ηχηρό «παρών» στο Πόρτο Αλέγκρε είναι ο Πορτογάλος συγγραφέας και τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ζοζέ Σαραμάγκου, ο ηγέτης της Ενωσης των Ακτημόνων της Βραζιλίας, Ζοάο Πέδρο Στέντιλε, ο μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ανατολικού Τιμόρ, Ταούρ Ματάν Ρούακ, καθώς επίσης ο Γάλλος συνδικαλιστής αγρότης Ζοζέ Μποβέ, η Ντανιέλ Μιτεράν, ο Νόαμ Τσόμσκι, η Ινδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, ο ηγέτης του Ανατολικού Τιμόρ Χοσέ Ράμος Χόρτα.

Παρών στο φόρουμ είναι και ο ηγέτης της αλγερινής ανεξαρτησίας, Αχμεντ Μπεν Μπελά, που τόνισε ότι «δε λειτουργεί πλέον ο διεθνής καπιταλισμός» και προέχει επομένως η μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «σύντομα στην Αφρική το προσδόκιμο ζωής δε θα ξεπερνά τα 35 έτη και επομένως τα θύματα από το ΕΪΤΖ θα ξεπεράσουν τα θύματα δύο Παγκόσμιων Πολέμων»...

Εκτός των κύριων εργασιών του Φόρουμ, επίσης έχουν γίνει 16 στρογγυλά τραπέζια καθώς και 408 ομάδες μελέτης, που θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους στο Φόρουμ. Πάντως, δεν έλειψαν και οι επιθέσεις, εγχώριες πάντα, αφού η συνεύρεση δεκάδων χιλιάδων, και κυρίως η θεματολογία του Φόρουμ, προκάλεσαν τη μήνι του Προέδρου της Βραζιλίας, Ενρίκε Φερνάδο Καρδόσο. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο του Πόρτο Αλέγκρε, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας επέκρινε δριμύτατα την εκδήλωση, κατηγορώντας τους συνδιοργανωτές της ότι «επιθυμούν οπισθοδρόμηση των εξελίξεων». «Ποιοι πληρώνουν το φόρουμ αντι-Νταβός; Μα ο λαός, που είναι άσχετος με όλα αυτά», πρόσθεσε ο Καρδόσο.

Οι προεδρικές δηλώσεις δεν έμειναν να αιωρούνται στο κενό, και το Κόμμα των Εργαζομένων - εκ των συνδιοργανωτών του Φόρουμ και με πλειοψηφία στη βραζιλιάνικη πολιτεία του Ρίο Γκράντε δο Σουλ - με ανακοίνωση του προέδρου του, Χοσέ Ντιρσέου, κατήγγειλε ότι «ή ο Πρόεδρος έπαθε ηλίαση, ή υποφέρει από την αλλαγή της ώρας εξαιτίας των ταξιδιών του στο εξωτερικό»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ