Κυριακή 21 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "Η συμβολή της σοσιαλδημοκρατίας στην άνοδο του φασισμού και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η σοσιαλδημοκρατία, το κυριότερο κοινωνικό στήριγμα της κεφαλαιοκρατίας

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεσκέπασε ολοκάθαρα το ρόλο της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας ως του κυριότερου κοινωνικού στηρίγματος της αστικής διχτατορίας. Σ' όλα τα βασικά στάδια της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, από την εποχή του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου και της γέννησης της προλεταριακής διχτατορίας, η σοσιαλδημοκρατία έπαιρνε το μέρος της κεφαλαιοκρατίας ενάντια στην εργατική τάξη. Εκείνη έστελνε τα εκατομμύρια των προλετάριων στο ιμπεριαλιστικό μεκελειό με την πρόφαση της «υπεράσπισης της πατρίδας». Εκείνη βοηθούσε την κεφαλαιοκρατία «της» να οργανώσει τη στρατιωτική επέμβαση στην ΕΣΣΔ το 1918-1919 (από λάθος προφανώς γράφτηκε 1928, αντί 1918 - σημ. της έκδοσης). Εκείνη έσωσε τον καπιταλισμό από την προλεταριακή επανάσταση αμέσως μετά τον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Φινλανδία). Εκείνη βοηθούσε ενεργά την κεφαλαιοκρατία για να σταθεροποιήσει την καπιταλιστική οικονομία. Εκείνη έσκυψε τις εργατικές μάζες κάτω από το ζυγό της καπιταλιστικής συστηματοποίησης. Εκείνη αναπτύσσει σήμερα - τη στιγμή της βαρύτατης κρίσης - όλες της τις δυνάμεις για να σώσει το καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της δουλείας από την επερχόμενη καταστροφή.

Στην υπόθεση της επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη είναι ο άμεσος και έμμεσος υποστηριχτής της πολιτικής της ελάττωσης του μεροκάματου, του περιορισμού του συστήματος της κοινωνικής ασφάλειας, ο υποστηριχτής ενός νέου κύματος της πιο αλύπητης συστηματοποίησης, είναι οργανωτής του σαμποτάζ και της διάσπασης ως απεργοσπαστικού και υποδουλωτικού της εργατικής τάξης οργάνου.

Στην υπόθεση της οικονομικής και χρηματιστικής ληστείας των εργαζομένων μαζών είναι ο ακούραστος υποστηριχτής της πολιτικής των τραπεζών, των τραστ και των καρτέλ, της πολιτικής της ακρίβειας όλων των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, της σύσφιξης του πιεστηρίου των φόρων, της ενεργητικής υποστήριξης του προτεξιονισμού.

Στην υπόθεση της αποικιακής ληστείας είναι ο υποστηριχτής της άμεσης κατάπνιξης του εθνικο - επαναστατικού κινήματος στις αποικιακές και ημιαποικιακές χώρες, της πολιτικής των δεκάδων χιλιάδων φυλακισμένων και των μαζικών τουφεκισμών στην Ινδία, της καταστροφής των χωριών από τα αεροπλάνα, της άμεσης υποστήριξης της δολοφονικής κυβέρνησης του Τσιάγκ - Κάι - Σεγκ στην Κίνα και του ανοιχτού πολέμου που διεξάγουν τα ξένα πολεμικά πλοία μέσα στο Γιαντζί με τα αποσπάσματα του κόκκινου στρατού στη Νότιο Κίνα, των μαζικών εχτελεστών στην Ινδοκίνα.

Στην υπόθεση της ιμπεριαλιστικής αρπαγής είναι ο ενεργητικός και άμεσος συνένοχος στο σύστημα των Βερσαλιών, στις παρασκηνιακές δολοπλοκίες της πιο μυστικής διπλωματίας, ο υποστηριχτής με την «πασιφιστική» σημαία των βακχικών οργίων των εξοπλισμών και της προπαρασκευής του πολέμου, ο υποστηριχτής των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών συμμαχιών.

Στην Αγγλία το «εργατικό κόμμα» όταν ήλθε στην εξουσία υποσχέθηκε ελάττωση της ανεργίας και καλυτέρευση της θέσης των ανέγων, αγώνα ενάντια στην ελάττωση του επιπέδου ζωής των εργατών, ειρήνη με την Ινδία, σταθερή πολιτική αφοπλισμού. Στην πραγματικότητα, εκτελώντας τη θέληση της ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας, η «εργατική» κυβέρνηση εφαρμόζει την καπιταλιστική συστηματοποίηση, ελαττώνει με τη διαιτησία το μεροκάματο, αυξάνει τις ώρες δουλειάς (νομοσχέδιο βιομηχανίας κάρβουνου), ελαττώνει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλειας, πνίγει μέσα σε κατακλυσμούς αιμάτων το επαναστατικό - απελευθερωτικό κίνημα στις Ινδίες, στην Αίγυπτο και στην Αραβία, ξεπερνά την κυβέρνηση Μπάλτουιν στη ναυπήγηση και τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού, προπαρασκευάζει μαζί με τον γαλλικό ιμπεριαλισμό το ενιαίο μέτωπο της στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στην ΕΣΣΔ (ρόλο της εργατικής κυβέρνησης στη ναυτική συμφωνία Γαλλίας και Ιταλίας).

Στη Γερμανία η σοσιαλδημοκρατία στο διάστημα της τελευταίας ανόδου της στην εξουσία με τα χέρια της κυβέρνησης Μίλερ, άνοιξε πρώτη την επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλεια, άρχισε πρώτη τη ναυπήγηση νέων θωρηκτών, τουφέκισε τους εργάτες στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 1929 στο Βερολίνο, απαγόρεψε το «Σύνδεσμο των Κόκκινων Πολεμιστών», καταδίωξε τον εργατικό Τύπο, έπνιξε τις εργατικές απεργίες. Διωγμένη με τη θέληση της κεφαλαιοκρατίας από την κυβέρνηση, αφού εφάρμοσε με τα χέρια της το σχέδιο Γιούγκ, τον αντεργατικό νόμο της «άμυνας της δημοκρατίας», αφού ξεκαθάρισε το δρόμο με διάφορα αντιδραστικά μέτρα στην κυβέρνηση, της εφαρμογής της φασιστικής διχτατορίας (Μπρούνιγκ) η σοσιαλδημοκρατία και μέσα στην κυβέρνηση (Πρωσία) και έξω από την κυβέρνηση ψηφίζει όλους τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης Μπρούνιγκ, είναι ο οργανωτής των απεργοσπαστών και ο πρωτοπόρος της αστυνομικής τρομοκρατίας ενάντια στους απεργούς και στους ανέργους, υποστηρίζει ενεργά τον εξοπλισμό του γερμανικού ιμπεριαλισμού (ναυπήγηση νέων θωρηκτών), παίζει τον ρόλο του αρχηγού της αντισοβιετικής προπαγάνδας και της προπαρασκευής της στρατιωτικής επέμβασης.

Ολόκληρη η αντεπαναστατική κι αντεργατική πολιτική της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας παίρνει την τελειότερή της μορφή στην προπαρασκευή του αποκλεισμού και της στρατιωτικής επέμβασης ενάντια στο πρώτο προλεταριακό κράτος του κόσμου. Η στροφή προς τη στρατιωτική επέμβαση της παγκόσμιας κεφαλαιοκρατίας, που έχασε την ελπίδα της στην καπιταλιστική αναγέννηση της ΕΣΣΔ, στη νίκη των δεξιών στοιχείων μέσα στο ΠΚΚ (μπ.), η εφαρμογή της γενικής επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία της ΕΣΣΔ και η ανάπτυξη της επαναστατικής ανύψωσης στις χώρες του κεφαλαίου, δυνάμωσαν τον προσανατολισμό προς την επέμβαση και στις πράξεις σαμποτάζ όλων των κομμάτων της ΙΙ Διεθνούς (πρώτα - πρώτα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας που αποτελεί τον πυρήνα της ΙΙ Διεθνούς) που καταλαβαίνουν ότι η νίκη του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ θα σπάσει οριστικά την επιρροή τους πάνω στις εργατικές μάζες των καπιταλιστικών χωρών.

Η δίκη του «πανενωτικού Γραφείου των Ρώσων μενσεβίκων» (σοσιαλδημοκρατών), που ξεσκέπασε τον άτιμο και διπρόσωπο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας απόδειξε ότι η ΙΙ Διεθνής, μια που έχει σκοπό την ανόρθωση του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ με τη στρατιωτική επέμβαση, μια που οργανώνει με τους αντεπαναστατικούς της πράχτορες στην ΕΣΣΔ διάφορες πράξεις σαμποτάζ, σ' όλους τους κλάδους της εθνικής οικονομίας με σκοπό να υποσκάψει τον εφοδιασμό των εργατών και αγροτών με τη συνειδητή προσπάθεια να χαμηλώσει το πραγματικό μεροκάματο των εργατών, έχει μετατραπεί σε πολεμικό απόσπασμα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού που προετοιμάζει τον πόλεμο ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Κάτω από την πίεση της αυξανόμενης δυσαρέσκειας και της απαρχής μιας μαζικής εξόδου των εργατών από τη σοσιαλδημοκρατία, που ξεφανέρωσε την αδυναμία της μπροστά στην κρίση και την ανεργία, η σοσιαλδημοκρατία αναγκάστηκε για την εξαπάτηση των μαζών ν' αρχίσει τις «αριστερές» δημαγωγικές μανούβρες, υποστηρίζοντας υποκριτικά στα λόγια τον περιορισμό των ωρών εργασίας και την πενταήμερη εργατική εβδομάδα, την διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλειας, τον αφοπλισμό, τον αγώνα ενάντια στο φασισμό. Στην πραγματικότητα η σοσιαλδημοκρατία μ' αυτές τις μανούβρες υποβοηθά το κεφάλαιο για να επιτύχει την επίθεσή του ενάντια στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης, να δυναμώσει τη διχτατορία του, να επιταχύνει τη φασιστικοποίηση του αστικού κράτους, να πνίξει την αντίσταση των μαζών στο φασισμό, να εμποδίσει την αυθόρμητη κλίση των πλατιών εργατικών μαζών προς το ενιαίο μέτωπο, να σκεπάσει την προπαρασκευή του πολέμου ενάντια στην ΕΣΣΔ.

Ολα αυτά κι άλλα παρόμοιά τους γεγονότα ξεσκεπάζουν ολοκάθαρα τον αντεπαναστατικό ρόλο της παγκόσμιας σοσιαλδημοκρατίας ως του κυριότερου κοινωνικού στηρίγματος της κεφαλαιοκρατίας στον αγώνα της ενάντια στο προλεταριάτο.

Γι' αυτό το ξέσπασμα της σοσιαλδημοκρατίας, το ξέσπασμα της ΙΙ Διεθνούς, η απελευθέρωση των εργατικών μαζών από την επιρροή της σοσιαλδημοκρατίας είναι άμεσο καθήκον των κομμουνιστικών κομμάτων, χωρίς δε την πραγματοποίηση του καθήκοντος αυτού είναι αδύνατη μια νικηφόρα πάλη του προλεταριάτου για την απελευθέρωσή του από τις αλυσίδες του καπιταλισμού.

Από τις θέσεις της 11ης ολομέλειας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Τυπογραφείο και εκδοτικό «Το Αστρο», Κύπρος - Λεμεσός, 1931.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ