Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ
Σε ετοιμότητα για την έναρξη γεωτρήσεων

Ετοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο θαλάσσιο «οικόπεδο 12», όπου υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, εμφανίζεται η κυπριακή κυβέρνηση, με το χρονοδιάγραμμα να παραπέμπει στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη. Η «Cyprus Mail», επικαλούμενη δηλώσεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας, Σ. Κασσίνη, αναφέρει ότι οι γεωτρήσεις θα έχουν ξεκινήσει μέχρι την 1η Οκτώβρη, ενώ το ΡΙΚ μετέδωσε χτες ότι οι γεωτρήσεις ξεκινούν στις 21 Σεπτέμβρη. Η κυβέρνηση της Κύπρου έχει υπογράψει σύμβαση με τη «Noble Energy» για την πραγματοποίηση ερευνών στο «οικόπεδο 12», που βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και κοντά στο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν».

Η συμβατική υποχρέωση της «Noble» είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις έως την 1η Οκτώβρη, ενώ το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο της εταιρείας βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί εργασίες στο υπεράγκιο πεδίο του Ισραήλ, Noa. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που διαρρέονται στον κυπριακό Τύπο, ο Σ. Κασσίνης επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ και παρουσίασε σε μέλη της κυβέρνησης διάφορες προτάσεις συνεργασίας των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται και μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για τη μεταφορά του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του στην Ευρώπη.

  • Την Ιμβρο επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Λαμπρινίδης, για να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις των κάτοικων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί. Σε σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους κατοίκους, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν «θετικά βήματα της κυβέρνησης Ερντογάν» και σ' αυτό, όπως είπε, «έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα» και σημείωσε ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα συνεχίσουν την προσπάθεια».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ