Σάββατο 13 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θυμήθηκαν την Ολυμπιάδα

Η εφημερίδα «Τα Νέα», με αφορμή ότι σήμερα συμπληρώνονται 7 χρόνια από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που έγιναν στην Αθήνα, έγραψε χτες σε σχετικό άρθρο στην τελευταία σελίδα: «Το ελληνικό κράτος είχε λύσεις για όλα. Χιλιάδες νέοι εθελοντές χαμογελούσαν γι' αυτό που έκαναν. Εκείνες τις μέρες η Ελλάδα πέρασε απέναντι. (...) Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας πέτυχαν απολύτως. Και μετά τους εγκαταλείψαμε. Ηταν το πιο πολύπλοκο εγχείρημα που αναλάβαμε ποτέ και συνεπώς και το μεγαλύτερο επίτευγμα. Αλλά μετά, τίποτα. Σαν να μην πηγαίνεις στο ταμείο να εισπράξεις τα κέρδη σου.(...) Εκείνες τις μέρες σηκωθήκαμε λίγο ψηλότερα. Ισως για πρώτη φορά σε καιρό ειρήνης υπήρξε τόσο αποτελεσματική στράτευση μπροστά στο αυστηρά συγκεκριμένο και στο απαιτητικό».

***

Ποια είναι η πραγματικότητα;

1. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας έκαναν το κομμάτι τους οι πολυεθνικές - χορηγοί, που σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία κέρδισαν από εκείνη τη διοργάνωση δισεκατομμύρια δολάρια. (Η «Κόκα Κόλα» το πρώτο εξάμηνο του 2004 παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 76%, με 85 εκατ. ευρώ, από 48 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2003.)

2. Στο εγχείρημα των αγώνων που «σήκωσε ψηλότερα τη χώρα» έπεσαν νεκροί 13 εργάτες και σακατεύτηκαν δεκάδες άλλοι, εξαιτίας της εντατικοποίησης και των άθλιων συνθηκών δουλειάς, για να γίνουν έγκαιρα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

3. Το κόστος των αγώνων έχει καταγραφεί σαν το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία των διοργανώσεων μετά από αυτό στο Πεκίνο. Οι Ελληνες εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν πάνω από 3 τρισ. ευρώ σε μια εντελώς αντιπαραγωγική δαπάνη.

4. Δόθηκαν δεκάδες φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα τότε έλεγαν ότι αυτό γίνεται για να υπάρξουν επενδύσεις για χιλιάδες θέσεις εργασίας. Λίγα χρόνια μετά, η επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ...

5. Ξοδεύτηκαν δεκάδες δισ. ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις που σήμερα είναι εγκαταλειμμένες και μαραζώνουν, ενώ τα προγράμματα οργανωμένου μαζικού λαϊκού εργατικού αθλητισμού είναι ανύπαρκτα.

6. Οι χαμογελαστοί εθελοντές, πράγματι, έκαναν προσπάθεια γιατί νόμιζαν ότι προσφέρουν έργο και πρόσφεραν. Μόνο που αυτό ήταν στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του αστικού κράτους. Θυμίζουμε ότι, μέσω των προγραμμάτων αυτών, πολλοί νέοι άνθρωποι «παραμυθιάστηκαν» ότι θα μοριοδοτηθούν και θα βρουν δουλειά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, αποτέλεσε έναν τεράστιο μηχανισμό χειραγώγησης συνειδήσεων.

7. Οι Αγώνες αποτέλεσαν την αφορμή για να στηθεί ένας τεράστιος μηχανισμός παρακολούθησης με κάμερες και άλλα συστήματα (σ.σ. όπως το περίφημο ΖΕΠΕΛΙΝ) που χρησιμοποιείται σήμερα συστηματικά σαν μηχανισμός παρακολούθησης συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

***

Η αλήθεια είναι ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η άρχουσα τάξη της χώρας μας τους αξιοποίησε για να διαμορφώσει τους δικούς της συσχετισμούς στα πλαίσια των διεθνών ανταγωνισμών του κεφαλαίου, που όμως το λογαριασμό πληρώνει ακόμα και θα πληρώνει η εργατική λαϊκή οικογένεια.

Οσο για «την αποτελεσματική στράτευση μπροστά στο αυστηρά συγκεκριμένο και στο απαιτητικό» είναι προφανές ότι οι συνειρμοί που επιδιώκει το άρθρο με όσα συμβαίνουν σήμερα είναι προφανείς. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, στην ουσία τα ΝΕΑ λένε, ότι είναι απαραίτητο να σκύψουν το κεφάλι οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα για «να σωθεί η χώρα». Για να βγει αλώβητη η πλουτοκρατία από την κρίση. Αυτό επιδιώκουν, μόνο που αυτή η προοπτική δεν αφορά κανέναν εργαζόμενο. Η δική τους προοπτική είναι ταυτισμένη με την απειθαρχία απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα και τον ενωμένο ταξικό αγώνα, για να βάλουν φρένο στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ανατροπή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προ-Ολυμπιακό στην Αθήνα θέλει η ΕΟΚ (2023-09-29 00:00:00.0)
Για την εδραίωση στην οκτάδα (2022-02-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο τα προβλήματα (2012-10-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-12-11 00:00:00.0)
Παιχνίδια δισεκατομμυρίων στις πλάτες των εργαζομένων (2003-03-12 00:00:00.0)
Αντίσταση στη στρατιωτικοποίηση (1997-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ