Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει με νέα μέτρα και αποπροσανατολισμό

Αλλεπάλληλες υπουργικές συσκέψεις και κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις ενόψει ΔΕΘ

Μαζικά θα διαδηλώσει το ταξικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Μαζικά θα διαδηλώσει το ταξικό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ
Τη «βεντάλια» των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ανοίγει η κυβέρνηση, με στόχο να επιταχύνει από τη μια πλευρά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε βάρος των εργαζομένων και από την άλλη να προσφέρει νέες ενισχύσεις στην πλουτοκρατία. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί επί τάπητος το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Στην επίσημη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που προβλέπει «ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις». Πρόκειται για σχέδιο νόμου που δημιουργεί το πλαίσιο για να θωρακιστεί το τραπεζικό κεφάλαιο και να διασφαλιστεί όσο γίνεται περισσότερο από την καταστροφή κεφαλαίου, με δεδομένους τους ισχυρούς κραδασμούς που δέχεται από την καπιταλιστική κρίση.

Επίσης θα εξεταστούν τα νομοσχέδια για το «πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων» και τη «συγχώνευση του οργανισμού "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ"» και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου, που θα σημάνει απολύσεις εργαζομένων. Ακόμα, τα σχέδια νόμου για την «ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων», τη «σύσταση και λειτουργία επικουρικής Ακτοφυλακής» και για «την απλούστευση όρων για μεταφορές προϊόντων συνδεομένου με τον τομέα της άμυνας εντός της ΕΕ», που θα απλοποιεί τις διαδικασίες για τη διακίνηση οπλικών συστημάτων μέσα στην Ευρωζώνη.

Μπουκώνουν την πλουτοκρατία

Ο πρωθυπουργός συνέχισε και χτες τις συναντήσεις με υπουργούς, με στόχο την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των ανατροπών του «μεσοπρόθεσμου». Χτες συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στις επικουρικές συντάξεις και στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Σήμερα συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, για την πορεία της Οικονομίας και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ευ. Βενιζέλος θα προτάξει τα στοιχεία για την ύφεση της οικονομίας και θα ζητήσει από τους βουλευτές της κυβέρνησης να στηρίξουν την προώθηση των φοροεισπρακτικών μέτρων. «Η πολιτική σταθερότητα δημιουργεί κλίμα οικονομικής ανάκαμψης. Δεν είναι μόνο θέμα φετινής χρονιάς. Η υπόθεση της χώρας δεν σταματά στο 2011. Χρειάζεται υπερπροσπάθεια στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Ηλ. Μόσιαλος προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Σε μια προσπάθεια εξάλλου να αποπροσανατολίσει το λαό, η κυβέρνηση συνεχίζει τα επικοινωνιακά τερτίπια ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, επικεντρώνοντας με διαρροές στη μειωμένη σύνθεση της «κουστωδίας» που θα συνοδεύσει τον Γ. Παπανδρέου. «Θα γίνει ό,τι προβλέπεται από το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, μέσα σ' ένα κλίμα επικέντρωσης στην ουσία και λιτότητας. Δε θα ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για περίπτερα κυβερνητικών οργανισμών», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος σε συνέντευξή του στο «Βήμα FM».

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός θα εστιάσει την παρουσία του στην «ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα δίνει προοπτική ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία». Ενός μοντέλου που θα στηρίζεται στην επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων από τα κοινοτικά κονδύλια των ΕΣΠΑ και την ενίσχυση των προγραμμάτων «επιδοτούμενης εργασίας».

Στον ίδιο ντορό και η ΝΔ

Την ανάδειξη του «γαλάζιου» σχεδίου για τη στήριξη του ελληνικού κεφαλαίου, προετοιμάζει πυρετωδώς και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαδοχικές συναντήσεις χτες με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ. Προμετωπίδα της πρότασης της ΝΔ παραμένει η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων και η διασφάλιση πόρων και «κινήτρων» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας.

«Οι προτάσεις του "Ζαππείου 2" που κατατέθηκαν το Μάιο του 2011 και σήμερα θα μπορούσαν να πετύχουν επανεκκίνηση της οικονομίας. Φυσικά, τη στιγμή που θα το εφαρμόσεις, ανάλογα πώς έχει αλλάξει η οικονομία, εκείνη τη στιγμή θα υπάρχουν οι αναγκαίες προσαρμογές», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Μηταράκης, στον «Αθήνα 9,84».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντεταγμένα κλιμακώνουν τον πόλεμο (2011-09-15 00:00:00.0)
Χρεοκοπεί το λαό για να σωθεί το κεφάλαιο (2011-09-10 00:00:00.0)
Μέτρα και τρομοκράτηση πάνε μαζί (2011-09-06 00:00:00.0)
Εδωσε το σύνθημα για ένταση της θερινής επίθεσης (2011-07-08 00:00:00.0)
Ενορχηστρωμένη τρομοκρατία σε βάρος του λαού (2011-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ