Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
Αγρια εγκλήματα ιμπεριαλιστών κατά του λαού της Λιβύης
  • Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Τρίπολη
  • ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και ΕΕ με τους βομβαρδισμούς και «ειδικές δυνάμεις» που δρουν στο έδαφος της Λιβύης καθορίζουν τις στρατιωτικές εξελίξεις

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

Εντός του κτιριακού συγκροτήματος Μπαμπ αλ Αζιζίγια, όπου εκτός της κατοικίας Καντάφι βρίσκονται και στρατόπεδα και στρατιωτικές αποθήκες, είναι από χτες το απόγευμα, σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις και τα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, που κατάφεραν μετά από μία μέρα σκληρών μαχών να προσπελάσουν την πρώτη πύλη του οικήματος. Εντούτοις, ουδείς ήταν σε θέση να βεβαιώσει τι ποσοστό του Μπαμπ αλ Αζιζίγια, αλλά και της Τρίπολης συνολικότερα ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, ενώ παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι, οι συνεργάτες που παραμένουν πιστοί σε αυτόν και η οικογένειά του. Το συγκρότημα διαθέτει υπόγειες σήραγγες που καταλήγουν σε διάφορα σημεία της πόλης ακόμη και στη θάλασσα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο συγκεχυμένη, καθώς το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Ουρούμπαχ», φίλα προσκείμενο στον Καντάφι, μετέδιδε ότι εκατοντάδες ένοπλοι πιστοί στον συνταγματάρχη, προερχόμενοι από φυλές, έχουν, ήδη, εισέλθει στην πόλη και πυρά ακούγονταν από παντού. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι στο λιβυκό έδαφος πρέπει να βρίσκονται ήδη ειδικές δυνάμεις από ορισμένες χώρες, οι οποίες έκαναν και τη διαφορά στις «στρατιωτικές επιδόσεις» των αντικαθεστωτικών, τις τελευταίες εβδομάδες, και τους έφεραν στην Τρίπολη, καθώς μέχρι μόλις πριν από λίγο καιρό, η ανικανότητά τους ήταν εμφανέστατη. Επισήμως, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κυρίως το Κατάρ έχουν παράσχει μόνο «εντατική εκπαίδευση» και δηλώνουν ότι δε θα στείλουν στρατεύματα.


Από ανθρωπιστικής πλευράς, τα πράγματα είναι τραγικά, καθώς σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι νεκροί και σε χιλιάδες οι τραυματίες των τελευταίων ημερών. Στις απαιτήσεις αδυνατεί να ανταποκριθεί το ένα νοσοκομείο που φέρεται να λειτουργεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να συλλέξει τις σορούς από τους δρόμους. Στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης δεν υπάρχει νερό και ρεύμα, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Η εμφάνιση του Σαΐφ αλ Ισλάμ

Η εμφάνιση του γιου του Καντάφι Σαΐφ αλ Ισλάμ, τα ξημερώματα χτες, στη συνοικία Μανσούρ και στο ξενοδοχείο «Ρίξος» όπου παραμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι, ενώ υποτίθεται ότι είχε συλληφθεί, έπληξε σοβαρά την αξιοπιστία των πληροφοριών που διοχετεύουν οι αντικαθεστωτικοί και απέδειξε ότι πέραν των πεδίων των μαχών, ένας πολύ σκληρός πόλεμος προπαγάνδας διεξάγεται υπό την αιγίδα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ, προκειμένου να χειραγωγηθεί η διεθνής κοινή γνώμη. Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ δεν διευκρίνισε αν είχε συλληφθεί και δραπέτευσε, όπως συνέβη με τον έτερο αδελφό του Μουχάμαντ και δήλωσε ότι «τελικά θα νικήσουμε και θα σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά της επίθεσης των αντικαθεστωτικών».

Εκτεθειμένο, μετά από την εμφάνιση του Σαΐφ αλ Ισλάμ, είναι, φυσικά, και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που, τη Δευτέρα, επιβεβαίωνε τη σύλληψή του (έχει εκδώσει ένταλμα σε βάρος του). Εκ των υστέρων, εκπρόσωπός του προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο το ΔΠΔ λειτουργεί ως όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επιδιώξεών τους, υποστηρίζοντας ότι «ουδέποτε λάβαμε γραπτή επιβεβαίωση της σύλληψης του Σαΐφ αλ Ισλάμ».

Αβεβαιότητα, σφαγές, λεηλασίες

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς περί αντεπίθεσης των κανταφικών δυνάμεων συμπληρώνοντας ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις του Συμφώνου θα συνεχιστούν «μέχρις ότου επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα». Πάντως, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και πηγές προσκείμενες στις κυβερνήσεις των «πρόθυμων συμμάχων» των αντικαθεστωτικών εμφανίζονταν ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τις εξελίξεις με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη δήλωση Ομπάμα ότι «τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Πόσο μάλλον που πληθαίνουν οι καταγγελίες για εκτεταμένα περιστατικά σφαγών υποστηρικτών του Καντάφι και λεηλασιών σε βάρος πολιτών της Τρίπολης. Την ύπαρξη τέτοιων γεγονότων ουσιαστικά επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντουλ Τζαλίλ, καλώντας, εκ νέου, σε τερματισμό της αυτοδικίας και σε σεβασμό της ζωής και της περιουσίας όλων των πολιτών. Ο Τζαλίλ υποσχέθηκε «δίκαιη δίκη για όλους», βάζοντας και τον εαυτό του στο εδώλιο «για την περίοδο που διετέλεσα υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι».

Τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση «συμφιλίωσης» και «ενότητας» ζήτησε από τον Τζαλίλ, προσφέροντας την «αμέριστη συμπαράσταση του ΟΗΕ» και ο ΓΓ του Οργανισμού που συνομίλησε τηλεφωνικώς μαζί του. Θεωρητικώς, στελέχη του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου θα μεταβούν σήμερα στην Τρίπολη, για να προχωρήσουν στη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης και διοίκησης, βήμα που πηγές προσκείμενες στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θεωρούσαν ιδιαίτερα δύσκολο με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση στην πρωτεύουσα και τις αυξανόμενες αποδείξεις ότι το «αντικαθεστωτικό μέτωπο» είναι ένα συνονθύλευμα δυνάμεων, με διαφορετικούς στόχους και κίνητρα, που δεν ελέγχονται.

Το γεγονός αυτό, εμμέσως, αναγνώρισε το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζοντας ότι «παρακολουθεί με προσοχή τη διατήρηση της ασφάλειας του οπλοστασίου, συμβατικού και μη, του Καντάφι», αναγνωρίζοντας «ανησυχίες για το ενδεχόμενο να πέσουν σε μη φιλικά για τις ΗΠΑ χέρια», αφήνοντας σαφείς αιχμές για σημαντικό τμήμα των αντικαθεστωτικών που πρόσκειται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Αγώνας δρόμου ιμπεριαλιστικών «συμμαχικών» διαγκωνισμών

Στο Παρίσι θα μεταβεί, πιθανότατα, σήμερα ο Πρόεδρος του αντικαθεστωτικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου που έσπευσε να τον καλέσει για «να εξετάσουν το πλαίσιο των επόμενων βημάτων στην μετά-Καντάφι εποχή». Η «εσπευσμένη» πρόσκληση Σαρκοζί ακολουθήθηκε από την προαναγγελία πραγματοποίησης μιας συνόδου της Ομάδας Επαφής την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, υπό την προεδρία του ιδίου και του Βρετανού πρωθυπουργού, των δύο ηγετών που είχαν αυτοχριστεί επικεφαλής της επέμβασης στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η γαλλική «πρωτοβουλία» δυσαρέστησε το Λευκό Οίκο, που ανταπάντησε, ανακοινώνοντας διεξαγωγή μιας «προκαταρκτικής χαμηλού επιπέδου» συνόδου της Ομάδας Επαφής, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, στην Κωνσταντινούπολη, αξιοποιώντας και τις περιφερειακές φιλοδοξίες της τουρκικής ηγεσίας για αυξημένο ρόλο. Σε αυτήν τη συνάντηση, θα αποφασιστεί αν «χρειάζεται η σύνοδος του Παρισιού»! Η δε Τουρκία δήλωσε «παρούσα», με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμάντ Νταβούτογλου να επισκέπτεται τη Βεγγάζη και να υπόσχεται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο πολιτική και οικονομική στήριξη με άμεση βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ΗΠΑ και ΕΕ δεσμεύτηκαν για τάχιστη «αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ