Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Απόφαση κατά της Συρίας στον ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής που θα μεταβεί στη Συρία και θα εξετάσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις δυνάμεις καταστολής της ηγεσίας Ασαντ, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα. Υιοθετώντας την πρόταση που κατατέθηκε από μοναρχίες του Κόλπου, αλλά τροποποιώντας σημαντικά το ύφος και τη γλώσσα προκειμένου να αμβλυνθούν οι πολύ σκληρές εκφράσεις και μειωθούν οι διαφωνίες, το Συμβούλιο καλεί, επίσης, τη συριακή ηγεσία να τερματίσει άμεσα «την αιματηρή καταστολή» και μιλά για «συστηματική και μεθοδική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 33 χώρες, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις αραβικές χώρες με δικαίωμα ψήφου: Ιορδανία, Κουβέιτ, Κατάρ, Σ. Αραβία. Δέκα απείχαν. Καταψήφισαν οι Ρωσία, Κούβα, Εκουαδόρ και Κίνα, της οποίας το υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του εκτενή δήλωση, όπου καταδικάζεται η άσκηση περαιτέρω πιέσεων στη συριακή ηγεσία να αποχωρήσει (αν και «θα πρέπει να γίνουν άμεσα μεταρρυθμίσεις»), τονίζοντας ότι «η τύχη της Συρίας είναι θέμα μόνο του συριακού λαού». Η παρατήρηση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς η Κίνα, επικαλούμενη ότι «δε θέλει ν' αναμιγνύεται στα εσωτερικά άλλων κρατών», σπανίως διατυπώνει τέτοιου είδους επικρίσεις.

Ο Σύρος πρέσβης στο Συμβούλιο, Φαϊζάλ αλ Χάμουι, χαρακτήρισε την απόφαση «πολιτική», αλλά υποστήριξε ότι η επιτροπή του ΟΗΕ είναι «ευπρόσδεκτη στη Δαμασκό, όταν ολοκληρωθεί η ανάλογη έρευνα των συριακών αρχών». Την ικανοποίησή τους δεν έκρυβαν η Αμερικανίδα και ο Βρετανός αντιπρόσωπος, αξιοποιώντας τη στάση των Αράβων συμμάχων τους (προφανώς υπαγορευμένη κυρίως από τις ανάγκες της δικής τους επιβίωσης στην εξουσία), μιλούσαν για «απομόνωση του Ασαντ που πρέπει να φύγει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ