Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ
Παζάρια για την αναδιάρθρωση του χρέους

Ζητάει τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σημειώνοντας τον κίνδυνο να ναυαγήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία

Αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες για να ξεβαλτώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με την επαναγορά ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια καπιταλιστικών κρατών και ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Χτες, απέστειλε διερευνητική επιστολή με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών 60 κρατών και ιδιώτες κατόχους ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, καλώντας τους να συμμετέχουν στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων, με την επισήμανση ότι αυτό θα ευοδωθεί μόνο αν συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μέχρι το 2024.

Η κυβέρνηση δηλώνει απρόθυμη να προχωρήσει στην ανταλλαγή ομολόγων, αν κριθεί ότι η συνολική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα είναι ανεπαρκής και σημειώνει ότι, αν μέχρι τις 9 Σεπτέμβρη δεν έχουν συγκεντρωθεί 135 δισ. ευρώ σε συμμετοχή στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, τότε τα τρία σκέλη του «πακέτου» της ελεγχόμενης πτώχευσης, που αποφασίστηκε στις 21 Ιούλη (δάνεια, ανακύκλωση χρέους, αποκρατικοποιήσεις), θα πρέπει να επανασχεδιασθούν.

Επί της ουσίας, αυτό που μεθοδεύεται είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, στην οποία καλούνται να συμμετέχουν και ιδιώτες, αναλαμβάνοντας μέρος από τη ζημιά που προκαλεί η ελεγχόμενη - μέχρι στιγμής - καταστροφή κεφαλαίου. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει ανεπισήμως ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων, ενώ η προθεσμία για τους ξένους πιστωτές λήγει στις 9 Σεπτέμβρη.

Με το πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες, επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2024. Οι πιστωτές που θα συμμετέχουν εθελοντικά έχουν τις εξής δυνατότητες:

  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή, με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη.
  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62% και το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου εγγυημένου στη λήξη.
  • Να μετακυλήσουν τα ομόλογα όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%, με το κεφάλαιο εγγυημένο στη λήξη.
  • Να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα 15ετή, στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%, η οποία αφορά μόνο στο ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ