Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ»
Επιστρατεύουν ιδιωτικούς αστυνομικούς

Τον πλήρη αποπροσανατολισμό για τις αιτίες της κρίσης επιδιώκει η κυβέρνηση

Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή ιδιωτικών αστυνομικών στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου ετοιμάζεται να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως ανακοινώθηκε χτες στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εκπροσώπων του Δήμου και των επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, η ρύθμιση, μέσω της οποίας θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και αρμοδιότητες οι φορείς που καταβάλλουν προσπάθειες για την πάταξη του παρεμπορίου, θα προβλέπει - μεταξύ άλλων - και την πρόσληψη ιδιωτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Επιμελητήρια. Θα τεθεί, σε δημόσια διαβούλευση, καθώς θα ενταχθεί στις διατάξεις του νόμου για τα Επιμελητήρια. «Εχω αναλάβει πρωτοβουλία για μια νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να βάλουμε και άλλους "παίκτες" σε αυτό το παιχνίδι, ιδιώτες, οι οποίοι θα προσληφθούν από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα Επιμελητήρια, που είναι σύμβουλοι του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων και του ρόλου που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τα επιμελητήρια.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων πρότειναν οι ιδιωτικοί αστυνομικοί να διενεργούν ελέγχους συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας, να είναι εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής προϊόντων και όπου διαπιστώνουν παραβάσεις να ψεκάζουν τα «μαϊμού» προϊόντα καταστρέφοντάς τα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι κυβέρνηση και Δήμος Θεσσαλονίκης κρύβουν την αλήθεια για να μη θιγούν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Οπως καταγγέλλει «πηγή του παρεμπορίου και της κακοδαιμονίας του εμπορίου δεν είναι οι 10-20 πεινασμένοι αλλοδαποί που κυνηγιούνται για ένα κομμάτι ψωμί. Ξέρουν καλά ότι πηγή του είναι τεράστιες εισαγωγικές εταιρείες (συνδεδεμένες και αλληλοσυμπληρούμενες με τη νόμιμη επιχειρηματική δράση) που εισάγουν τα εμπορεύματα αυτά. Ολοι όμως αρνούνται να τις ελέγξουν και να σταματήσουν το κακό στην πηγή του. Αλλωστε, η διακίνησή τους γίνεται ελεύθερα λόγω της ελευθερίας διακίνησης αγαθών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καθιερώθηκε με τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, που ψήφισαν όλα τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.

Εμπορεύματα από τις ίδιες χώρες πουλάνε και οι μεγάλες μονοπωλιακές - εμπορικές αλυσίδες που κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εμπορικού τζίρου σε συνθήκες κρίσης και κλεισίματος χιλιάδων μικρομάγαζων. Οταν «καθαρίσουν» με τους παράνομους μικροπωλητές θα έρθει και σειρά όσων μικρομάγαζων απέμειναν.

Σ' αυτές τις αλυσίδες και στη φτώχεια του λαού βρίσκεται η κακοδαιμονία του εμπορίου. Στην πολιτική που δίνει κίνητρα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και τζάμπα εργαζόμενους στα εμπορικά μονοπώλια, ενώ σφαγιάζει με νέους φόρους τους μικρούς, μειώνει μισθούς και απολύει χιλιάδες εργαζόμενους.

Μοναδικός τρόπος για να περιοριστεί το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης εμπορευμάτων είναι ο έλεγχος στην πηγή, στις εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, πριν βγουν στην κυκλοφορία.

Οι μικροί έμποροι, για να αντέξουν από την πίεση των πολυκαταστημάτων και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης και ανακούφισης, όπως μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα των χρεών στις τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών, μείωση ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων όσο διαρκεί η κρίση, για να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ