Σάββατο 27 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποβάθμιση της εκπαίδευσης των Ελλήνων μεταναστών

Προώθηση του σχεδίου νόμου για την «ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό» από το υπουργείο Παιδείας

Ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών προωθεί το υπουργείο Παιδείας με σχέδιο νόμου, που έχει ήδη εξαγγείλει. Με διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας από διάφορους φορείς, σε φροντιστηριακή λογική, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιμετωπίζει και αυτό το θέμα στη λογική των δεξιοτήτων, δηλαδή τα «απαραίτητα» για τη χρήση της γλώσσας. Μετά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην Ελλάδα θα προχωρήσει και σε σταδιακή κατάργηση σχολείων στη Γερμανία από το σχολικό έτος 2012-2013, με τη λογική της μείωσης του κόστους. Από την έναρξη της χρονιάς αυτής τα σχολεία «παύουν να δέχονται μαθητές για αρχική εγγραφή σε κάθε μονάδα». Τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στη Γερμανία «εφαρμόζουν δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα». Επίσης, οι διάφορες δομές οι οποίες θα προσφέρουν ελληνόγλωσση εκπαίδευση που θα πληρούν κάποια κριτήρια θα χαρακτηρίζονται «Κέντρα - Λόγος» και θα «τίθενται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας», ενώ ο χαρακτηρισμός αυτός θα μπορεί να ανακαλείται.

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως «με διεθνείς και διακρατικές συμφωνίες μπορεί να ιδρύονται δίγλωσσα σχολεία κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης σε ξένες χώρες ή τάξεις, τμήματα ή προγράμματα ελληνικής γλώσσας, ενταγμένα σε σχολεία ξένων χωρών». Επίσης, θα χορηγείται «πιστοποιητικό ελληνομάθειας σε ομογενείς και αλλογενείς», ενώ η εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα θα γίνεται ως εξής: «τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής μπορεί να δέχονται, με διαδικασίες που καθορίζουν τα ίδια, για εγγραφή και φοίτηση σε αυτά ορισμένο αριθμό Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν φοιτήσει επί δέκα (10) έτη τουλάχιστον σε σχολεία του εξωτερικού, ομογενών και αλλογενών, οι οποίοι έχουν για όλες τις περιπτώσεις απολυτήριο ξένου λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου».

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι πως οι εκπαιδευτικοί στα διάφορα κέντρα ή δίγλωσσα σχολεία δε θα είναι μόνο αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπαιδευτικοί (ομογενείς και Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού), που θα δουλεύουν «με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου». Η εργασιακή σχέση, σαφώς, και καθορίζει όχι μόνο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται. Οι εκπαιδευτικοί και οι συντονιστές εκπαίδευσης θα πρέπει να προσαρμοστούν στη λογική του μάνατζερ, για τη διασύνδεση των σχολείων με κέντρα κατάρτισης της χώρας υποδοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ