Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σεναριολογία στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Καπιταλιστικά κράτη και μερίδες της πλουτοκρατίας βρίσκουν «τοίχο» στην προσπάθεια να διαχειριστούν ελεγχόμενα την κρίση

Οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας των αστών να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα
Οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας των αστών να τη διαχειριστούν ελεγχόμενα
Φουντώνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα σενάρια για το μέλλον της ΕΕ, καθώς η κρίση βαθαίνει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε μια «νέα επικίνδυνη φάση το φθινόπωρο», καθώς «η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει μεταβληθεί σε μια κρίση χρέους με σοβαρές επιπτώσεις για τη νομισματική ένωση, τις τράπεζες και την ανταγωνιστικότητα ορισμένων χωρών», ενώ «οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν θέματα όπως το τεράστιο χρέος, τα έξοδα και τη φορολογική μεταρρύθμιση, με στόχο να στηρίξουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα».

Σε αυτό το φόντο, χτες και σήμερα, διεξάγεται συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, με θέματα, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και τις διαπραγματεύσεις γύρω από το δεύτερο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα. Στόχος της συνεδρίασης είναι να προετοιμάσει το επόμενο συμβούλιο των υπουργών, που διεξάγεται στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας στην Πολωνία. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα της παροχής εγγυήσεων είναι προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας.

Αντίστοιχα, χτες, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γίρκι Κατάινεν, και, στη συνέχεια, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της ΕΕ, μιλώντας σε βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό, απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας από την Ευρωζώνη.

Ομοψυχία για ακόμα πιο σκληρά μέτρα

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε την εφαρμογή «του συνόλου των αποφάσεων» της 21ης Ιούλη ζήτημα «επείγουσας και επιτακτικής σημασίας».

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζει ότι «η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένοι να κάνουν (το δανειακό πρόγραμμα) να λειτουργήσει». Η ίδια καλεί τα καπιταλιστικά κράτη να οχυρωθούν μπροστά στο βάθεμα της κρίσης, χτυπώντας ακόμα πιο λυσσαλέα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και συστήνει «να προσαρμόσουν οι χώρες αναλόγως το πρόγραμμα λιτότητας και να δρομολογήσουν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, εκτιμά πως η αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα αποτελεί «ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και τάσσεται υπέρ της θέσπισης «αυτόματων ποινών» στα κράτη - μέλη που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τα ελλείμματα.

Την ίδια ώρα, τα σενάρια της εξόδου της Ελλάδας ή και άλλων κρατών από την Ευρωζώνη επανέρχονται στο προσκήνιο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής και στέλεχος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, κάλεσε την Ελλάδα να σκεφτεί αν θέλει να παραμείνει στο ευρώ, σημειώνοντας ότι «αν η Ελλάδα αποφασίσει να παραμείνει, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα στηρίζεται με τον τρόπο αυτό στο διηνεκές».

Πάντως, η Α. Μέρκελ επισημαίνει ότι η αποχώρηση από το ευρώ είναι αδύνατη από νομική άποψη και προσθέτει: «Το θεωρώ πολιτικά σωστό να αφήσουμε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης να είναι μέλη». Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ «θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο, που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα».

Ακόμα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζει «ευέξαπτους κάθε είδους» όσους καλλιεργούν κλίμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ