Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΑΓΟΡΑ
Εβαλαν «λουκέτο» ένα στα τέσσερα μαγαζιά

Ερευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Λουκέτο έβαλε ένα στα τέσσερα μαγαζιά στη χώρα από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι φέτος, ενώ αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των καταστημάτων που κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό προκύπτει από την περιοδική έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που καταμετρά τα κλειστά καταστήματα σε σχέση με τα ανοιχτά, σε περισσότερο ή λιγότερο εμπορικούς δρόμους, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά και ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφώσει για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων. Το βάθεμα της κρίσης για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η κλιμάκωση των αδιεξόδων αποτυπώνονται από μια ακόμα σκοπιά και με αδιάψευστο τρόπο από τα ξενοίκιαστα μαγαζιά σε παραδοσιακούς περιζήτητους -κάποτε- εμπορικούς δρόμους.

Οπως μαρτυρά η καταγραφή της ΕΣΕΕ, πριν από ένα χρόνο ήταν κλειστό το 15% των μαγαζιών, τον προηγούμενο χειμώνα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 21% και φέτος «σκαρφάλωσε» στο 25%. Δηλαδή, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις κατά μέσο όρο έβαλε λουκέτο.

Σε κάποιους δρόμους, όπως για παράδειγμα στη Σταδίου, στη Σόλωνος, στην Πλαστήρα στο Μαρούσι, στην Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, στην Αρχελάου στην Εδεσσα η αναλογία κλειστών προς ανοιχτά καταστήματα φτάνει ένα προς τρία.

Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών διπλασιάστηκε από πέρσι μέχρι φέτος, όπως στον Πειραιά (από 11% πέρσι σε 22% φέτος), την Κηφισιά (από 12% σε 24%), το Κολωνάκι (από 12% σε 24%), ενώ στη Αγ. Σοφίας στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυξήθηκε κατά 250% (από 8% σε 28%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έρευνας, τα επίσημα στοιχεία περί κλεισίματος επιχειρήσεων δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Κι αυτό, γιατί την ώρα που μια στις τέσσερις επιχειρήσεις πρακτικά έχει βάλει λουκέτο, δεν σημαίνει ότι έχει διαγραφεί και από τους καταλόγους των επιμελητηρίων και άλλων φορέων, καθώς η διαγραφή προϋποθέτει να έχει τακτοποιήσει φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες εκκρεμότητες.

Τέλος, η ΕΣΕΕ με βάση την καταγραφή των αναλογιών κλειστών - ανοιχτών μαγαζιών κατασκεύασε το «δείκτη επιβίωσης εμπορίου» που απεικονίζει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης μ' έναν άλλο τρόπο. Σύμφωνα με αυτόν από τον Αύγουστο του 2010 έκλεισαν 68.000 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ υπολογίζεται ότι στη διετία 2010 - 2012 θα έχουν βάλει λουκέτο περίπου 122.000 καταστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ