Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Ανασφάλιστος ένας στους τέσσερις

Εκατοντάδες δισ. δραχμές χάνει το ΙΚΑ από την ανασφάλιστη εργασία, που φτάνει στο 24% σύμφωνα με ελέγχους της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ

Μονάχα μια ιδέα του οργίου εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής, στο οποίο επιδίδονται οι εργοδότες εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργαστούν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας, αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ελέγχων που διεξήγαγε η Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης ΙΚΑ κατά τη διάρκεια του 2000, όπου σε 26.031 ελέγχους βρέθηκαν 18.784 εργαζόμενοι ανασφάλιστοι σε σύνολο 78.556 εργαζομένων! Οι έλεγχοι αυτοί επιβεβαίωσαν προηγούμενη εκτίμηση του ΙΚΑ για το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας που φτάνει στο 24%!

Αμεσα υπόλογη για αυτή την κατάσταση είναι η πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο ευνοεί την ασυδοσία των εργοδοτών με την όλο και μεγαλύτερη «ελαστικοποίηση» που επιβάλλει στις εργασιακές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα παίρνει μέτρα ήπιας αντιμετώπισης των παρανομούντων και αρνείται την ουσιαστική στήριξη των υπηρεσιών ελέγχου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΙΚΑ έχει μόνο 30 υπάλληλους για ελέγχους σε όλη τη χώρα!!!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι 4.425 (17%) από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, δεν είχαν δηλώσει καθόλου το προσωπικό που απασχολούσαν! Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν - ταυτόχρονα με την ασφάλιση των εργαζομένων - έφτασαν τα 3,399 δισ. δραχμές. Εκτός αυτού, διαπιστώθηκε ότι οι απώλειες του ΙΚΑ από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν, φτάνουν το 1,446 δισ. δραχμές το χρόνο!!!

Σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «902», ο αναπληρωτής διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας του ΙΚΑ Κ. Σμυρλής, σημείωσε: «Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι σε θέση ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής. Αρκεί να υπάρξουν κάποιες παρεμβάσεις οργανωτικού χαρακτήρα κι όχι η περιβόητη μεταρρύθμιση, που εξαγγέλλεται από διάφορους συμβούλους του πρωθυπουργού και τρομάζει τον κόσμο. Είναι φανερό από τα στοιχεία της υπηρεσίας μας και γενικότερα του ΙΚΑ, του βασικότερου φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, ότι η εισφοροδιαφυγή δεν είναι στα 500 δισεκατομμύρια που αναφέρατε. Πεντακόσια δισεκατομμύρια υπολογίζεται το χρόνο με βάση τους ανασφάλιστους Ελληνες εργαζόμενους. Το ποσοστό υπερδιπλασιάζεται όταν ακούγεται ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στη χώρα μας ξεπερνάνε το 1 εκατομμύριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ