Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ
Αυτή η δόση στοιχίζει 2.480 ευρώ!

Τόσα θα χάσει από τα νέα μέτρα ένας συνταξιούχος των 1.500 ευρώ

Διευρύνεται το κίνημα αντίστασης στην πληρωμή των χαρατσιών
Διευρύνεται το κίνημα αντίστασης στην πληρωμή των χαρατσιών
Ανυπολόγιστες είναι πλέον οι επιπτώσεις που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της χώρας προκειμένου να «βγει» η έκτη δόση των δανείων της τρόικας και να συνεχιστεί η πολιτική της στήριξης του κεφαλαίου, μια επιλογή που υλοποιεί η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και η οποία προϋποθέτει την απόλυτη χρεοκοπία του λαού.

Με την καινούρια δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων τα θανατηφόρα πλήγματα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η μεγάλη σφαγή θα γίνει με τις αποδοχές των απασχολούμενων σε όλο το φάσμα του δημόσιο τομέα. Υπολογισμούς για τις απώλειες που θα έχουν δεν μπορούν να γίνουν, μέχρι να ανακοινωθούν τα στοιχεία για το νέο μισθολόγιο. Εκείνο όμως που είναι γνωστό, είναι ότι ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ενώ για δεκάδες χιλιάδες η μείωση των αποδοχών θα φτάσει το 50%, ανατρέποντας σχεδιασμούς μιας ζωής και προκαλώντας στην κυριολεξία οικογενειακά δράματα.

Υπολογισμοί, όμως, μιλώντας για τις επιπτώσεις των τελευταίων μέτρων, μπορούν να γίνουν για τους συνταξιούχους, σημειώνοντας με έμφαση ότι πρόκειται για επιπτώσεις ΜΟΝΟ από τα τελευταία μέτρα. Δεν υπολογίζονται δηλαδή οι μειώσεις που είχαν γίνει το 2010, ούτε τα φετινά «ψαλιδίσματα» από τις αυξήσεις των εισφορών κλπ. Τα αποτελέσματα είναι ανατριχιαστικά.

Ας υποθέσουμε συνταξιούχο με ένα παιδί που ζει σε διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων στη Ν. Ιωνία και ο οποίος παίρνει σύνταξη 1.500 ευρώ το μήνα, ή 18.000 ευρώ το χρόνο. Οι απώλειες για το συγκεκριμένο συνταξιούχο θα είναι:

1) Η σύναξη, αφού αφαιρέσουμε το 20% για το ποσό πάνω από τα 1.200 ευρώ, διαμορφώνεται σε 1.440 ευρώ. Ετήσια απώλεια: 720 ευρώ

2) Για τη σύνταξη των 18.000 ευρώ της προηγούμενης χρονιάς θα πληρώσει «εισφορά αλληλεγγύης» 180 ευρώ. Ετήσια απώλεια: 180 ευρώ

3) Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, με δεδομένο ότι το αφορολόγητο όριο μειώθηκε από τις 12 στις 5 χιλιάδες θα επιβαρυνθεί επίσης με Ετήσια απώλεια 700 ευρώ.

4) Εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής έκπτωσης για το παιδί και με την προϋπόθεση ότι αυτή δε θα καταργηθεί εντελώς Ετήσια απώλεια 340 ευρώ.

5) Το νέο τέλος - χαράτσι επί των ακινήτων, με βάση την τιμή ζώνης στην Καλλιθέα που είναι 1.550 ευρώ, θα πληρώσει 6 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο και άρα Ετήσια απώλεια 540 ευρώ.

Κοντολογίς: Με βάση την απλή αριθμητική, εκεί που δε χωράει η παραμικρή αμφισβήτηση και τα στοιχεία είναι απόλυτα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι οι απώλειες του συγκεκριμένου συνταξιούχου είναι της τάξης των 2.480 ευρώ!!!

Και μην ξεχνάμε ότι αυτή είναι μια αριθμητική απεικόνιση που εμφανίζει μόνο τις απώλειες που υφίσταται ένας συνταξιούχος από τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. Στη πραγματικότητα, οι συνέπειες από αυτές τις παρεμβάσεις είναι πολύ εντονότερες, αφού μια οικογένεια εκτός από φόρους και τέλη έχει ίσως να πληρώσει κάποιο στεγαστικό δάνειο, πρέπει να ζήσει με τα είδη πρώτης ανάγκης συνεχώς να ακριβαίνουν, πρέπει να καλύψει τις ανάγκες σε φως - νερό - τηλέφωνο που κάθε τόσο ανατιμώνται, πρέπει να σπουδάσει τα παιδιά του σε μια δημόσια Παιδεία που υποχρηματοδοτείται από το κράτος, πρέπει να φροντίσει για την υγεία των μελών της σε μια περίοδο που η κυβέρνηση «κόβει» φάρμακα και εξετάσεις κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή, καλό είναι να θυμόμαστε αυτό που λέει από την αρχή το ΚΚΕ. Οτι, δηλαδή, τα μέτρα έρχονται για να μείνουν και με αυτή την έννοια τα χαράτσια και οι φόροι είναι ήδη γνωστό ότι θα ισχύουν τουλάχιστον μέχρι και το 2014, ενώ ακόμα και οι σημερινές συντάξεις θα υποστούν και νέα «κουρέματα».


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ