Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απειλούν με εισαγγελείς και απουσίες!

Γνωμοδότηση του 1985 ανέσυρε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης στη Χαλκιδική, για απουσίες στους μαθητές των σχολείων που κάνουν κατάληψη

Στην κατεύθυνση να χρησιμοποιήσει κάθε μορφή καταστολής απέναντι στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα κινείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε χτες στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό (και συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊώννου, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Οθωνας) αφού συζητήθηκε το θέμα των καταλήψεων σε σχολεία της χώρας, με αφορμή και τις καταστροφές στην Κομοτηνή, στο τέλος της σύσκεψης κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα βίας στα σχολεία και να μην παρεμβαίνει κανείς. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρειάζεται η παρέμβαση εισαγγελέα και της αστυνομίας».

Προάγγελο των όσων θα ακολουθήσουν αποτελεί και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που μετράει 26 χρόνια πίσω (369/1985), που ξέθαψε από το χρονοντούλαπο η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής. Με έγγραφό της στις 27/9/2011, καλεί τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να... «ενημερώσουν» τους μαθητές τους για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης: «Κατά τις ημέρες που δεν λειτούργησαν τα σχολεία, λόγω κατάληψης των διδακτηρίων από μαθητές ή ομαδικής αποχής των μαθητών από τα μαθήματα, οι απουσίες των ημερών της κατάληψης πρέπει να θεωρηθούν αδικαιολόγητες και να υπολογισθούν στο σύνολο των όμοιων απουσιών. Οι απουσίες όμως αυτές δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη (ούτε ως δικαιολογημένες) και να καταλογισθούν στους μαθητές εκείνους που με οποιονδήποτε τρόπο εκδήλωσαν πρόθεση να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των μαθημάτων».

Tα «όπλα» της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε μορφή οργανωμένου αγώνα, είναι παλιά και γνώριμα πλέον. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει το μαθητικό κίνημα που μέρα με τη μέρα πετάει και περισσότερες σπίθες σε κάθε γωνιά της χώρας. Να γαλουχήσει τους μαθητές με τις δικές της απάνθρωπες «αξίες»: Τη ρουφιανιά, το συμβιβασμό, την υποταγή στη βαρβαρότητά της. Να παραχωρήσουν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα. Να πάψουν να υπερασπίζονται το δίκιο και τις ανάγκες τους, διεκδικώντας κατ' αρχήν τα αυτονόητα: Βιβλία και όχι DVD, καθηγητές και όχι εκπαιδευτικά κενά, σχολεία και όχι συγχωνεύσεις.

Αντίστοιχες προσπάθειες με τον «μπαμπούλα» της απουσίας, της αστυνομίας, της συκοφαντίας, του εισαγγελέα έχουν γίνει και στο παρελθόν. Η δυναμική και συσπειρωμένη απάντηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, του οργανωμένου κινήματος τις έριξε στο κενό.

Αμεση αντίδραση από την ΚΝΕ

Την απαράδεκτη επιστολή της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νομού Χαλκιδικής καταγγέλλει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ερχεται να προστεθεί στη σειρά ενεργειών που στόχο έχουν να εκφοβίσουν τους μαθητές που αγωνίζονται και διεκδικούν το δικαίωμά τους να έχουν βιβλία, καθηγητές, υποδομές, να μην πληρώνουν μεταφορές και να τους απομακρύνουν από τη μαζική και οργανωμένη πάλη». Η ΚΝΕ σχολιάζει ότι με τη συγκεκριμένη επιστολή, «στην προσπάθειά τους να περάσουν με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα, κάνουν "μαθήματα απεργοσπασίας" προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν τους μαθητές με τις "αξίες" της υποταγής».

Η Ο. Π. Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ καλεί τους μαθητές να μην υποκύψουν σε καμία απειλή, σε καμία προσπάθεια τρομοκράτησης, να αγωνιστούν για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει πλάι στους εργαζόμενους γονείς τους, στους εκπαιδευτικούς και στους φοιτητές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ