Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμική... υποδοχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τους  ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας στη φιέστα της AGROTIKA

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν κατάφεραν να πνίξουν τη φωνή διαμαρτυρίας των ροδακινοπαραγωγών

Avaton

Οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δεν κατάφεραν να πνίξουν τη φωνή διαμαρτυρίας των ροδακινοπαραγωγών
Μια διαφορετική υποδοχή ετοίμασαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας το Σάββατο το πρωί στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και στο κλιμάκιο του υπουργείου που επισκέφθηκε την AGROTIKA για να λάβει μέρος σε προγραμματισμένη φιέστα στο «Βελλίδειο». Οι αγρότες, που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη με πούλμαν, συγκρότησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την κεντρική πύλη της ΔΕΘ, καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις οδηγίες της ΕΕ και η οποία, όπως έλεγαν, οδηγεί δεκάδες χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά που ασχολούνται με το ροδάκινο στην καταστροφή. «Αγρότες ενωμένοι - ποτέ νικημένοι» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα, ενώ ένα μεγάλο πανό μπροστά στην πύλη πληροφορούσε τον κόσμο για τους λόγους της εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Οπως τόνιζαν οι διαδηλωτές, με την παρουσία τους θέλουν να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους γιατί οι βιομήχανοι με την ευλογία της κυβέρνησης δίνουν εξευτελιστική τιμή στο ροδάκινο, με αποτέλεσμα να μη μένει δραχμή για την επιβίωσή τους. «Καταγγέλλουμε αυτή τη φιέστα που στήνεται με την ευκαιρία της AGROTIKA και προειδοποιούμε και τους άλλους αγρότες που επισκέπτονται σήμερα την έκθεση ότι σε λίγα χρόνια η αγροτιά, που σήμερα συρρικνώνεται, δε θα υπάρχει. Η πιο δυναμική καλλιέργεια, το ροδάκινο, εξαφανίζεται. Ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας και της Ημαθίας, που εξαθλιώνεται, βρίσκεται στο πόδι». Κλιμάκιο του Αγροτικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγ. Τζέκη, συμμετείχε στην εκδήλωση των ροδακινοπαραγωγών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα που μιλούσε ο Γ. Ανωμερίτης στο «Βελλίδειο», οι διαδηλωτές συγκρότησαν πορεία με σκοπό να τον συναντήσουν και να του επιδώσουν τα αιτήματά τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν «ζώσει» το χώρο, τους εμπόδισαν να προχωρήσουν και προς στιγμή απειλήθηκαν επεισόδια, καθώς οι αγρότες με ιδιαίτερη μαχητικότητα απαιτούσαν από τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης να τους αφήσει να περάσουν. Τελικά, μετά τη μεσολάβηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Ροδακινοπαραγωγών «Μαρίνος Αντύπας» συναντήθηκε με τον Γ. Ανωμερίτη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών μίλησαν για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί σε Ημαθία και Πέλλα και τις χαμηλές τιμές που τους δίνουν για το βιομηχανικό ροδάκινο, με τις οποίες μόλις και καλύπτεται το κόστος παραγωγής. Πρόσθεσαν ότι με την καταστρατήγηση της συμφωνίας για τη θεσμική τιμή, οδηγούνται στην καταστροφή. Ο υπουργός τους δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα από αυτά που του περιέγραψαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών και ότι αυτή τη βδομάδα θα κάνει τις συσκέψεις που χρειάζονται και θα απαντήσει στα αιτήματά τους.

«Θα περιμένουμε για λίγες μέρες την απάντηση του υπουργού. Είμαστε σε επιφυλακή, άλλη λύση από το να αγωνιστούμε δεν έχουμε κι, αν χρειαστεί, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και θα συμμετέχουμε και εμείς στο παναγροτικό συλλαλητήριο της 14ης Φλεβάρη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Στ. Βιτάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ