Τρίτη 6 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΛΕΙΣΤΑ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Απελευθέρωση με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης»

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας  θα συζητηθεί σήμερα η απελευθέρωση του επαγγέλματος των οδηγών ΤΑΧΙ, φορτηγών αυτοκινήτων και νομικών επαγγελμάτων (δικηγόρων)

Την παράδοση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων - τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες- στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στα πλαίσια αυτά έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή πολλών υπουργών. Ηδη στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται σχετική Μελέτη του Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας και Προγραμματισμού (ΚΕΠΕ), για τα «κλειστά» επαγγέλματα, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί, σαν οδηγός και ιδεολογικό πειστήριο, αλλαγής του σημερινού νομικού πλαισίου, σε κατεύθυνση σαφώς φιλελεύθερη, όπως επιδιώκουν οι «δυνάμεις της αγοράς». Αμεσα στο στόχαστρο της κυβέρνησης, μπαίνουν τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των ΤΑΧΙ και των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων. Υπό το φόβο εκδήλωσης κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση έχει επιλέξει την πολιτική της «σαλαμοποίησης», δηλαδή τη δημιουργία επιμέρους μετώπων με διάφορους θιγόμενους κλάδους, ώστε να μη συνενωθούν όλοι εναντίον της...

Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς και τις τακτικές, ο τελικός στόχος του κυβερνητικού εγχειρήματος, είναι βέβαια η βίαιη διάρρηξη του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει πολλά επαγγέλματα, και η διάνοιξη νέων πηγών κερδοφορίας για το μεγάλο κεφαλαίο, το οποίο θα είναι πλέον σε θέση να προβεί σε επενδύσεις σε παρθένα γι' αυτό πεδία οικονομικής δράσης. Ετσι, για παράδειγμα, αντί της έκδοσης άδειας για την άσκηση της λειτουργίας του οδηγού ταχί ή του φαρμακοποιού, θα μπορεί να συσταθεί Ανώνυμη Εταιρία αλυσίδας φαρμακείων, ταχί κλπ.

Στη σύσκεψη, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι υπουργοί Μεταφορών Χ. Βερελής, Δικαιοσύνης Μ.Σταθόπουλος, ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης κλπ.

Κατά τη συνήθη της τακτική η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να παρουσιάσει τις αντιδραστικές της επιλογές που αφορούν τα «κλειστά» επαγγέλματα, με θετική κοινωνική χροιά. Ετσι λόγος γίνεται για... απελευθέρωση των επαγγελμάτων και για μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, απλούστευση διαδικασιών για την αδειοδότηση επιχειρήσεων κλπ. Το όλο ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, είναι αυτό της «ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας», την πατέντα δηλαδή που προωθούν διεθνώς το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, με στόχο βέβαια την απελευθέρωση της ασύδοτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου και την επακόλουθη αύξηση της κερδοφορίας του.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ο ΟΟΣΑ είχε συντάξει έκθεση για τα «κλειστά» επαγγέλματα στην Ελλάδα, όπου διαπίστωνε σημαντικό βαθμό ανελευθερίας στην οικονομική δραστηριότητα και έλλειψης ανταγωνισμού για το λόγο αυτό. Τα πορίσματα της έκθεσης αυτής υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, υπό τον ιδεολογικό μανδύα αντίστοιχης έκθεσης του ΚΕΠΕ.

Για την έκθεση του ΚΕΠΕ, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν ότι εξετάζει περί τα 90 «κλειστά» επαγγέλματα και ότι ήδη έχουν εξεταστεί περισσότερο διεξοδικά και σε βάθος περίπου 15 επαγγέλματα. Εκτός από αυτά που πρόκειται να συζητηθούν κατά προτεραιότητα, δηλαδή τα επαγγέλματα των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, των ιδιοκτητών δημόσιας χρήσης οχημάτων και των νομικών, πρόκειται να συζητηθεί και η «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των ορκωτών λογιστών, των φαρμακοποιών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ