Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Κατά 39% αυξήθηκε ο αριθμός των Ιρακινών που σκοτώθηκαν τον Οκτώβρη σε επιθέσεις: 258 συνολικά, εκ των οποίων 161 άμαχοι, 55 αστυνομικοί, 42 στρατιώτες, 85 ένοπλοι. Τον Οκτώβρη σημειώθηκαν οι αιματηρότερες βομβιστικές επιθέσεις, κυρίως στην πρωτεύουσα, μετά από καιρό, και για πολλούς δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν με την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι αποσύρει τις «μάχιμες» μονάδες της από το Ιράκ, χωρίς βέβαια άλλες λεπτομέρεις.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πυρπολήθηκαν από βόμβα μολότοφ και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς τα γραφεία του εβδομαδιαίου σατιρικού περιοδικού «Σαρλί Εμπντό», το οποίο επρόκειτο σήμερα να κυκλοφορήσει με αποκλειστικό θέμα την ανάδειξη των ισλαμιστών στην Τυνησία και σειρά σχετικών χιουμοριστικών θεμάτων. Είχαν προηγηθεί και απειλές.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας ζητώντας να δοθούν εγγυήσεις για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους και των ελευθεριών τους, μετά την ανάδειξη σε πρώτο κόμμα του ισλαμιστικού «Ενάχντα», που και χθες έσπευσε να επαναλάβει ότι δεν πρόκειται να θίξει αυτά τα ζητήματα, χωρίς, όμως, να γίνεται πιστευτό από μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η μεικτή επιτροπή κυβερνητικών επιτροπών και ιδιωτικών επιχειρήσεων της Βενεζουέλας και της Πορτογαλίας υπέγραψαν ένα πακέτο 13 συμφωνιών στους τομείς της Ενέργειας - πετρέλαιο και φυσικό αέριο - των υποδομών, της Υγείας, της τεχνολογίας και των τροφίμων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Υπέρ της έκδοσης του Τζούλιαν Ασαντζ στη Σουηδία αποφάσισαν Βρετανοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, απορρίπτοντας έφεση του ιδρυτή του WikiLeaks. Ο Ασαντζ, ο οποίος καταζητείται από τις σουηδικές αρχές για διπλή υπόθεση σεξουαλικής βίας και βιασμού, αρνείται τις κατηγορίες και αναμένεται να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα που διαθέτει, γεγονός που σημαίνει ότι η νομική διαδικασία θα διαρκέσει πολύ ακόμη.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Μήνυση κατά των αστυνομικών αρχών για την καταστολή των κινητοποιήσεων στις όχθες του ποταμού Μαπότσο στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, καταστολή που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό δύο μαθητών και τη σύλληψη δεκάδων, κατέθεσε χθες το Συντονιστικό Αγώνα των Μαθητών - ACES.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Με απόφαση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Διαμαντιών (WDC) αίρεται το εμπάργκο στις εξαγωγές και πωλήσεις διαμαντιών από τη Ζιμπάμπουε που είχε επιβληθεί το 2009 στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας Κίμπερλι» για εμπάργκο στις πωλήσεις διαμαντιών από χώρες με αιματηρές συγκρούσεις και πολέμους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Για τέταρτη μέρα συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι νοσηλευτές και οι γιατροί σε νοσοκομεία του Μαυροβουνίου με μισθολογικά αιτήματα και βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Αλλο ένα ναυάγιο πλοιαρίου γεμάτο οικονομικούς μετανάστες από το Ιράν και το Αφγανιστάν σημειώθηκε ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον επτά, ενώ αγνοείται η τύχη πολλών άλλων. Οι διασωθέντες είναι 57.

TOKIO.-- Το ραδιενεργό αέριο Ζίνον (Xenon) ανίχνευσαν χτες στον υπ' αριθμόν δύο πυρηνικό αντιδραστήρα του συγκροτήματος της εταιρείας Ενέργειας TΕΠΚΟ στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, γεγονός που δείχνει πως είναι προβληματικές οι έως τώρα προσπάθειες ρίψης βορικού οξέος στον πυρηνικό αντιδραστήρα με στόχο το «πάγωμά» του ως το τέλος του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ