Τρίτη 3 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Συλλαλητήριο για τους χαλυβουργούς μεθαύριο στο Βόλο

Συνδικάτα και εκπρόσωποι μαζικών φορέων καλούν στο συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στο Βόλο, συνολικά στη Μαγνησία, οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου. Δεκάδες συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς υπογράφουν το σχετικό κάλεσμα, ενώ αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη συνδικάτων, με αντικείμενο την οργάνωση και απεργιακής κινητοποίησης. Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η διοίκηση του συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», με θέμα επίσης τόσο την οργάνωση του συλλαλητηρίου, όσο και τον προσδιορισμό ημερομηνίας για την απεργία.

Καλούν στο συλλαλητήριο

Απόφαση για το συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν πάρει τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Καθαριστριών, Σωματείο Τυπογράφων Βόλου. Σωματείο εργαζομένων στην Κόκα Κόλα, Σωματείο εργαζομένων σε τρόφιμα ποτά, Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας «Ρήγας Βελεστινλής».

Υπογράφουν, επίσης, το κάλεσμα για το συλλαλητήριο της Πέμπτης, περισσότεροι από 120 εκπρόσωποι μαζικών φορέων, ανάμεσά τους 28 πρόεδροι συνδικάτων και άλλων οργανώσεων και 25 εκλεγμένοι σε όργανα της τοπικής διοίκησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Λαγοδόντης Βάιος, Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων. Κούδας Κώστας, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΑΓΕΤ. Καρακώστα Μαρία, Πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ. Ζορμπά Γιάννα, Πρόεδρος Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σταματίου Γιάννης, Πρόεδρος ΤΔΕ ΕΤΕ ΔΕΗ Βόλου. Καπανιάρης Αντώνης, Πρόεδρος Συνδέσμου Υδραυλικών Μαγνησίας. Αθανασός Αποστόλης, Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης - Διασκέδασης. Κλειτσινάρης Στέλιος, Πρόεδρος Κομμωτών Ν. Μαγνησίας. Μολώχας Γιάννης, πρόεδρος Σωματείου Ξυλουργών - Επιπλοποιών Μαγνησίας.

Χατζηκυριάκος Βαγγέλης, δήμαρχος Αλμυρού, Σαρρής Θανάσης αντιδήμαρχος Αλμυρού. Αναστασίου Λεωνίδας δημοτικός σύμβουλος Βόλου και μέλος του ΔΣ εργαζομένων νοσοκομείου Βόλου.

Φούσκης Στέφανος πρώην Δήμαρχος Ν. Ιωνίας. Λάσκος Κωνσταντίνος αντιδήμαρχος Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου. Ευαγγέλου Νικόλαος αντιδήμαρχος Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου. Λάσκος Αντώνης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Ζήσης Νικόλαος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αγρ. Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Αναγνώστου Γιώργος, πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματείων Σκοπέλου. Προβιά Στέλλα πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου Σκοπέλου. Βουζαράς Ιωάννης, πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ανατολικού Πηλίου.

Το κάλεσμα

Στο κάλεσμά τους, οι φορείς που οργανώνουν το συλλαλητήριο σημειώνουν ανάμεσα σ' άλλα:

«Τετρακόσιοι εργαζόμενοι, μαζί με τις οικογένειές τους επέλεξαν το δρόμο του τίμιου αγώνα απέναντι στις απολύσεις συναδέλφων τους, στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για ελαστικό ωράριο - 5ωρο, μείωση των αποδοχών τους. Ξεπέρασαν το φόβο, τις εργοδοτικές απειλές, έγιναν μια γροθιά.

Σήμερα, είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον ανελέητο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία. Εργάτες στη βιομηχανία, στις κατασκευές, στις υπηρεσίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, σπουδαστές, γυναίκες, άνεργοι, συνταξιούχοι, μετανάστες. Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, τα μειωμένα ωράρια και η εκ περιτροπής εργασία, η εργοδοτική τρομοκρατία γενικεύονται παντού, σε κάθε επιχείρηση και χώρο δουλειάς. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται "ήσυχος" και "εξασφαλισμένος"! Αν δεν ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης, αύριο θα είναι πολύ χειρότερα.

Η αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου, τώρα, σήμερα, πρέπει να εκφραστεί με σταθερή προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη και η αντίσταση σε όλα τα εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Εργάτες Χαλυβουργοί σε Βόλο και Βελεστίνο, μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, που υπολογίζει πολύ στη διαίρεση των εργατών σε Βόλο και Ασπρόπυργο. Να αφαιρέσουμε απ' το Μάνεση κάθε τέτοια δυνατότητα, να ενωθούμε σε μια γροθιά, διαλέγοντας τον τίμιο αγώνα! Αν σήμερα ο Μάνεσης δε μείωσε παραπέρα τα μεροκάματα στα εργοστάσια του Βόλου οφείλεται στον αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου.

Ολοι μας - κι εσείς μαζί - έχουμε χρέος στις οικογένειες και στα παιδιά μας! Να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε το φόβο, να συγκρουστούμε οργανωμένα με την εργοδοτική τρομοκρατία. Να παραμερίσουμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που δεν μας εκπροσωπούν, τα "σωματεία" και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας.

Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων μας στον Ασπρόπυργο!

Η σπίθα που άναψαν οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου μπορεί και πρέπει να γενικευτεί σ' ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των βιομηχάνων να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε για ψίχουλα.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, οργανώνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο, με κάθε τρόπο και μορφή, δυναμώνουμε την αντίσταση στα σχέδια της εργοδοσίας στην περιοχή μας».

Στο χώρο του Μετάλλου

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» αναφέρεται στη γενικευμένη επίθεση και σημειώνει: «Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, τα μειωμένα ωράρια και η εκ περιτροπής εργασία, η εργοδοτική τρομοκρατία, δεν αφορούν μόνο τη χαλυβουργία Ασπροπύργου. Γενικεύονται παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και στην περιοχή μας. Τα παραδείγματα είναι πολλά και πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Σε πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο, εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες: ΚΙΟΛΕΙΔΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΜΕΚ, στη ΒΕΚ όπου οι συνάδελφοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, στις βιομηχανίες Β.Μ.ΤΕ. και ΚΟΝΤΙ έχει σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό κάθε παραγωγική διαδικασία και η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες εκβιαστικές απολύσεις (...) Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επιβάλλονται μειώσεις μισθών, όπως άλλωστε και σε επιχειρήσεις εκτός του κλάδου μετάλλου όπως ΑΓΕΤ, ΕΥΡΗΚΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ κ.λπ. Από 1η του μήνα, οι εκβιασμοί και η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των μισθών απ' την εργοδοσία θα επιχειρηθεί να γενικευθεί παντού. Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται "ήσυχος" και "εξασφαλισμένος"! Αν δεν οργανώσουμε σήμερα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης αύριο θα είναι πολύ χειρότερα. Να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε το φόβο, να συγκρουστούμε οργανωμένα και συντεταγμένα με την εργοδοτική τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ