Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΕΪΜΣ ΜΠΟΜΠΙΝ
The Muppets

Αυτή είναι η έκτη κινηματογραφική ταινία για τα Muppets, τις παράξενες και αστείες κούκλες του Τζιμ Χένσον που για σειρά δεκαετιών διασκέδαζαν μικρούς και μεγάλους, τις πιο γνωστές μαριονέτες στην ιστορία της τηλεόρασης. Η ταινία του Τζέιμς Μπόμπιν εστιάζει στο τηλεοπτικό MuppetShow της περιόδου 1976-1981. Το αποτέλεσμα είναι μια κωμωδία χαριτωμένα παιδιάστικη, όχι ιδιαίτερα γλυκανάλατη, με ηθικό φόντο και όχι βέβαια να τη δει κανείς πιο σοβαρά...

Σαν νοσταλγικός περίπατος στις αναμνήσεις, με φιλοξενούμενους από τον Μίκι Ρούνεϊ στον Αλαν ΑρκινΜέσα και με μια στέρεη δομή μιούζικαλ, ο σκηνοθέτης μετατρέπει την αφήγηση για τον εντοπισμό και την επανασύνδεση των μελών της ομάδας, σε μύθο. Η πορεία είναι ανάλαφρη και συνάμα αποκαλυπτική, τόσο για πτυχές του χαρακτήρα καθενός όσο και για την δομή και λειτουργία του κόσμου στον οποίο αυτοί οι χαρακτήρες κινούνται. Παρόν και το θέμα των επιλογών που υποχρεούνται να κάνουν οι χαρακτήρες για να «μεγαλώσουν» και να βρουν τη δική τους ταυτότητα, κάτι που εκφράζεται στη σχέση των δύο αδελφών που καθένας τους βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δική του κρίση που προσπαθεί να ξεπεράσει. Μοχλός της επιτάχυνσης αυτής της διαδρομής είναι το μοντάζ.

Ο Γκάρι και ο Γουόλτερ είναι δυο πολύ διαφορετικά μεταξύ τους αδέλφια. Ο Γκάρι, πολύ ψηλός και γλυκός νεαρός είναι ερωτευμένος με την Μαίρη, δασκάλα που οι μικροί μαθητές λατρεύουν. Ο Γουόλτερ όμως, είναι muppet κι ας μη το γνωρίζει ακόμα ο ίδιος! Μεγάλωσε με το τηλεοπτικό Muppet Show, ο Κέρμιτ είναι το είδωλό του και το μεγάλο του όνειρο είναι να συναντήσει τις περίφημες κούκλες από κοντά και να μιλήσει μαζί τους. Η μεγάλη ευκαιρία για τον Γουόλτερ παρουσιάζεται όταν ο Γκάρι και η Μαίρη αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο Λος Αντζελες για να γιορτάσουν την επέτειο γνωριμίας τους και παίρνουν τον Γουόλτερ μαζί τους. Φθάνοντας όμως στην Πόλη των Αγγέλων βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα. Τα Muppets έχουν σκορπίσει εδώ και κει, τα στούντιο του Show είναι αραχνιασμένο ερείπιο και σαν να μην έφταναν αυτά, στο υπέδαφός του βρέθηκε φλέβα πετρελαίου, κάτι που άνοιξε την όρεξη στον κακό επιχειρηματία Τεξ Ρίτσμαν που θέλει να ισοπεδώσει το κτίσμα για να βγάλει τον μαύρο χρυσό. Την κατάσταση μπορούν να σώσουν μόνο τα Muppets. Θα προσπαθήσουν να επανενωθούν, να δώσουν έναν επιτυχή τηλεμαραθώνιο που θα τους φέρει 10 εκατομμύρια δολάρια ώστε να μπορέσουν να ξαναγοράσουν τα στούντιο τους.

Παίζουν: Τζέισον Σίγκελ, Εϊμι Ανταμς, Κρις Κούπερ, Ρασίντα Τζόουνς, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ