Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το ρατσιστικό του περιεχόμενο

Ολοένα και πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε διατάξεις του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, με επίκεντρο τη ρατσιστική φιλοσοφία που το διαπνέει. Στις ήδη εκφρασμένες, από κόμματα, φορείς, οργανώσεις, αντιδράσεις και καταγγελίες, ήρθε να προστεθεί η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία, «κινδυνεύει να κατηγορηθεί η πολιτεία για έλλειψη ευαισθησίας και για ρατσιστικές διαθέσεις».

Τα σημεία της έκθεσης που αιτιολογούν την παραπάνω διαπίστωση δημοσίευσε χτες το «Βήμα» και έρχονται να συνηγορήσουν στην αντίληψη πως το εν λόγω νομοσχέδιο ουσιαστικά παρατείνει την αισχρή εκμετάλλευση των αλλοδαπών που ζουν ή πρόκειται να εισέλθουν στη χώρα μας από την εργοδοσία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών τους δικαιωμάτων από την πολιτεία.

Στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στηλιτεύεται η διάταξη που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής σε αλλοδαπό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένη απασχόληση. Οπως υπογραμμίζεται, δε διευκρινίζεται στο νομοσχέδιο «τι θα ισχύσει αν διακοπεί η σύμβαση εργασίας, αφού δεν προβλέπεται αν μπορεί ο αλλοδαπός να συνάψει άλλη σύμβαση εργασίας με άλλο εργοδότη». Παράλληλα, μετέωρη είναι η τύχη των αλλοδαπών καλλιτεχνών που εισέρχονται στη χώρα μας, καθώς το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία ρύθμιση ή έλεγχο για την τύχη τους μετά το πέρας των έξι μηνών που διαρκεί η άδεια παραμονής τους. Επίσης, όπως σημειώνεται, δεν προβλέπεται η μη απέλαση των αλλοδαπών που έχουν πέσει θύματα σωματέμπορων, με αποτέλεσμα όταν φτάνει η στιγμή της εκδίκασης μιας σχετικής υπόθεσης να μην υπάρχουν μάρτυρες κατηγορίας.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει πως οι αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα για δύο χρόνια στην Ελλάδα μπορούν να ζητήσουν να εισέλθουν στη χώρα και τα μέλη της οικογένειάς τους (τα άγαμα παιδιά και ο/η σύζυγος). Οπως σημειώνεται, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει ως όριο τον ένα χρόνο και θεωρεί ως μέλη της οικογενείας όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.

Τέλος, στην έκθεση γίνεται λόγος για κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών που δεν έχουν νόμιμη άδεια παραμονής, καθώς το νομοσχέδιο απαγορεύει στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Να θυμίσουμε πως το μεταναστευτικό νομοσχέδιο δείχνει ουσιαστικά το δρόμο της απέλασης στην πλειοψηφία των αλλοδαπών που ζουν ή εργάζονται στη χώρα μας παράνομα. Ενώ, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση», «διατηρούνται ή εισάγονται νέες κατασταλτικές διατάξεις σε βάρος του μη νόμιμου αλλοδαπού (αύξηση ποινών, απαγόρευση υπογραφής συμβολαιογραφικών πράξεων, αύξηση προστίμων, καταδοτικές διατάξεις, κλπ.) με παράλληλη επαναφορά και διεύρυνση της ισχύουσας μέχρι σήμερα καταδικασμένης από την κοινή γνώμη απαγόρευσης της πρόσβασης του αλλοδαπού σε οποιαδήποτε υπηρεσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ