Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑΚ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ
Συμπαράταξη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή της στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) εκφράζει η ΕΣΑΚ - ΤΤ. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ιδρύματος σε ΑΕ και την εισαγωγή του Χρηματιστήριο. Η παράταξη προειδοποιεί για τις δυσάρεστες συνέπειες στους εργαζομένους του και τους καταθέτες. Ζητά το ίδρυμα να μείνει 100% δημόσιο. Να αναπτυχθεί για να επιτελεί αποτελεσματικότερα τον κοινωνικό του ρόλο, διασφαλίζοντας και τις δημοσιοϋπαλληλικές σχέσεις των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι το ΤΤ έχει τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων (για αυτό και προτιμάται από τους μικροκαταθέτες), χορηγεί τα πλέον χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και επίσης χαμηλότοκα δάνεια σε οργανισμούς για την κατασκευή κοινωφελών έργων.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΣΑΚ - ΤΤ σημειώνει ότι αν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια, η λαϊκή αποταμίευση παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο, χάνεται η δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων με χαμηλά επιτόκια, το προσωπικό μπαίνει σε περιπέτειες και το ίδρυμα χάνει το κοινωνικό χαρακτήρα του.

Απαντά στα επιχειρήματα των κυβερνώντων περί ανάγκης «εκσυγχρονισμού» του ΤΤ μέσω της ιδιωτικοποίησής του, ότι πραγματικός εκσυγχρονισμός σημαίνει: Περαιτέρω διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του ιδρύματος προς όφελος της λαϊκής αποταμίευσης. Πλήρης μηχανογράφηση. Πρόσληψη προσωπικού. Αποβολή κάθε σκέψης εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας.

Με βάση την εμπειρία από όσες επιχειρήσεις έχουν «ανωνυμοποιηθεί - ιδιωτικοποιηθεί», προειδοποιεί για τις θέσεις εργασίας: Με μια τροπολογία νόμου και με δεδομένους τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, είναι πολύ εύκολο να χαθεί η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα και η μονιμότητα. Το σίγουρο είναι ότι θα επέλθει βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στηλιτεύει τη στάση των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), λέγοντας ότι στηρίζουν τα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του Ιδρύματος.

Τέλος, καλεί τους εργαζομένους του ΤΤ να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να αναπτύξουν συσπειρωτικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να αντισταθούν στο ξεπούλημα του ΤΤ. Να συμπαραταχτούν με όλους τους άλλους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να μην περάσει η αντιλαϊκή, κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ