Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Δύο καταγγελίες για διαφθορά κάθε μέρα

Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε στη Βουλή τον απολογισμό δράσης της

Δύο καταγγελίες τη μέρα κατά μέσο όρο, για περιπτώσεις διαφθοράς αστυνομικών δέχεται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, που λειτουργεί από τον Οκτώβρη του 1999.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση απολογισμού της υπηρεσίας αυτής που κατέθεσε χτες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο προϊστάμενός της, Β. Τσιατούρας, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων έχει δεχτεί 933 καταγγελίες, με βάση τις οποίες διώχτηκαν τελικά 74 αστυνομικοί για 146 αδικήματα. Οπως είπε στην επιτροπή ο Β. Τσιατούρας το πρώτο σε μέγεθος κρούσμα διαφθοράς αφορά τις σχέσεις αστυνομικών με αλλοδαπούς και ειδικότερα τις χορηγήσεις αδειών παραμονής σε αλλοδαπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 933 καταγγελίες, οι 388 διαβιβάστηκαν σε άλλες αστυνομικές αρχές, οι 113 αρχειοθετήθηκαν, οι 142 τέθηκαν σε διαρκή εκκρεμότητα και οι 75 εξελίχθηκαν σε δικογραφίες.

Από όλες τις υποθέσεις σε 11 περιπτώσεις ακολουθήθηκε η αυτόφωρος διαδικασία και συνελήφθησαν 34 άτομα, από τα οποία 13 αστυνομικοί, ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και 20 ιδιώτες. Από τους 74 διωχθέντες αστυνομικούς οι 12 ήταν ανώτεροι, οι 8 κατώτεροι και οι 54 κατώτερο αστυνομικό προσωπικό.

Στον πίνακα με τα αδικήματα, πρώτα έρχονται η παράβαση καθήκοντος (20 διώξεις), η ψευδής βεβαίωση (17), η δωροδοκία για νόμιμες πράξεις (13), η εκβίαση (13), η κατάχρηση εξουσίας (10) κλπ.

Ο Β. Τσιατούρας είπε στην επιτροπή ότι η δράση της υπηρεσίας «προκαλεί, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δυσαρέσκεια στους κόλπους του αστυνομικού Σώματος, από τη στιγμή που έρχονται στην επιφάνεια περιπτώσεις που δεν τιμούν την αστυνομία».

Στην επιτροπή μίλησε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίζουν οι πεζές και οι εποχούμενες περιπολίες αστυνομικών σε κάθε δήμο της Αττικής. Είπε δε αναφερόμενος στα «Πολυδύναμα», ότι σήμερα άλλαξαν οι συνθήκες και έτσι θα δημιουργηθούν αστυνομικά τμήματα σε κάθε γειτονιά του δήμου Αθήνας ενώ θα λειτουργεί και ένα αστυνομικό τμήμα σε κάθε δήμο της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ