Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικές παροχές με ξένες «πλάτες»

Με χρήματα των εργαζομένων, η κυβέρνηση «παρέχει» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άνεργους 29 - 55 ετών

Ενα ακόμη μέτρο για την τεχνητή «ωραιοποίηση» της πολιτικής της ενόψει εκλογών, έλαβε η κυβέρνηση, με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια άνεργους από 29 έως 55 ετών. Ωστόσο, και αυτό το μέτρο αναμένεται να υλοποιηθεί με «ξένα κόλλυβα», καθώς το κόστος θα το αναλάβουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τον ΟΑΕΔ.

Παρεμπιπτόντως, η παροχή θα έχει διάρκεια μόνο δυο ετών, αν και αφορά έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανέργων, περίπου τους μισούς, οι οποίοι παραμένουν άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ετσι, η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να ασκήσει «κοινωνική πολιτική», χωρίς να δαπανήσει ούτε μία δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό, ξεζουμίζοντας ταυτόχρονα πόρους του ΟΑΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι παρουσίασε ως δική της ιδέα και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους νέους άνεργους, τη στιγμή που είχε προηγηθεί συμφωνία εργαζομένων - εργοδοτών, στα πλαίσια της ΕΓΣΣΕ και το κόστος το επωμίστηκε ο ΛΑΕΚ, ο Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση, ο οποίος λειτουργεί αυτόνομα στον ΟΑΕΔ με χρήματα των εργαζομένων.

Η υπογραφή της σχετικής απόφασης έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου να δηλώσει ότι «όλοι οι άνεργοι πλέον, ανεξαρτήτως ηλικίας, τυγχάνουν πλήρους υγειονομικής περίθαλψης», χωρίς να αναφερθεί στην ύπαρξη ημερομηνίας λήξης της παροχής. Σύμφωνα με την απόφαση, οι άνεργοι πρέπει να καταθέσουν αίτηση στον τελευταίο ασφαλιστικό τους φορέα και να προσκομίσουν βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι βρίσκονται εγγεγραμμένοι στα μητρώα του για 12 και περισσότερους μήνες.

Είναι φανερό ότι, όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο η κυβέρνηση θα μηχανεύεται ανάλογες - ανέξοδες - «παροχές». Ηδη, την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης ηλικιωμένων ανέργων, έτσι ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Πρόταση της ΓΣΕΕ είναι η κάλυψη των εισφορών, επίσης, από το ΛΑΕΚ και η κυβέρνηση ...καραδοκεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ