Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Εκλογές» με βία και αποκλεισμούς!

Προπηλακισμός  συνδικαλιστών οικοδόμων από τη διοίκηση του «σωματείου» Λητής

Εκλογές βίας και νοθείας θύμισαν οι αρχαιρεσίες στο παράνομο Σωματείο Οικοδόμων της Λητής Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 9 Γενάρη, σαν μέσα σε φασιστοκρατούμενη περιοχή, με την παραβίαση κάθε έννοιας συνδικαλιστικής και δημοκρατικής νομιμότητας, με πρωτοπαλίκαρα θλιβερών επεισοδίων τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ Μπόλα Αστέριο πρόεδρο του «σωματείου» και Αστεριάδη Κοσμά, όπως καταγγέλλει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του.

Παρασέρνοντας, οι δύο εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού, τους ανυποψίαστους συγχωριανούς τους, προπηλάκισαν, απώθησαν με τη βία, με απειλές και βρισιές τους συνδικαλιστές Κουτσουρά Θεοχάρη, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του ΕΚΘ και Κωστόπουλο Αχιλλέα γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, παρεμποδίζοντάς τους να παρακολουθήσουν τις αρχαιρεσίες, όπως προβλέπεται από τον Ν. 1264.

Με την τακτική αυτή του τραμπουκισμού στέρησαν από τους δύο συνδικαλιστές τη δυνατότητα να κάνουν παρέμβαση στη δικαστική υπάλληλο, κ. Ιατροπούλου, και να καταθέσουν αίτηση άτυπης και καταχρηστικής διαδικασίας των αρχαιρεσιών, αφού τα μέλη, σύμφωνα με τα μητρώο μελών του συνδικάτου, είναι μόνο 5 οικοδόμοι!

Ο κύριος όγκος αυτών που ψήφισαν αποτελείται από συνταξιούχους, επαγγελματίες, επιστήμονες και υπαλλήλους άλλων κλάδων, πρακτική που είναι φυσικά εκτός καταστατικού της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Οικοδόμων της Λητής ιδρύθηκε το 1963, όταν στο χωριό και τη γύρω περιοχή υπήρχαν αρκετοί οικοδόμοι και μπορούσε να λειτουργήσει σωματείο. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 όμως πολλοί οικοδόμοι - μέλη του σωματείου βγήκαν στη σύνταξη, εγκατέλειψαν την περιοχή ή άλλαξαν επάγγελμα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών να πέσει κάτω από το επιτρεπτό κατώτερο όριο και το σωματείο έτσι έπρεπε να έχει διαλυθεί.

Οι σκοπιμότητες όμως της χουντικής περιόδου, με τη γνωστή τρομοκρατία και αστυνόμευση του συνδικαλιστικού κινήματος και όλης της κοινωνίας, το διατήρησαν στη ζωή, με είσοδο σ' αυτό συνταξιούχων και εργαζομένων σε άλλους κλάδους. Και μετά την πτώση της χούντας όμως και μέχρι σήμερα οι διάφοροι εργατοπατέρες διατήρησαν την ανώμαλη και παράνομη κατάσταση σωματείου χωρίς μέλη, για να μπορούν να χρησιμοποιούν κάποιες σφραγίδες και να εκλέγουν αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Οπως καταγγέλλεται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σε προηγούμενες εκλογές του «σωματείου» ψήφισαν καταστηματάρχες, συνταξιούχοι διάφορων κλάδων, ένας χρυσοχόος, ένας μαιευτήρας και ένας ιερέας! Πιθανόν η ηγεσία του «σωματείου» να θεωρεί ότι όλοι αυτοί ανήκουν στα συναφή προς την οικοδομή επαγγέλματα...

Το συνδικάτο καταγγέλλει ακόμα τη στάση της δικαστικής υπαλλήλου, κ. Ιατροπούλου, γιατί κατά την ψηφοφορία δε ζητούσε τα βιβλιάρια ασθενείας από αυτούς που ψήφιζαν, όπως προβλέπει ο νόμος, και αγνόησε την υπόδειξη οικοδόμου - μέλους, ενός από τους 5 που παραμένουν, ότι η όλη διαδικασία είναι αντικανονική και παράνομη.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για να αποκατασταθεί επιτέλους η νομιμότητα στο σωματείο - φάντασμα, η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης θα καταθέσει εντός των ημερών αίτηση στο Πρωτοδικείο για να κηρυχτεί άτυπη και καταχρηστική η διαδικασία των αρχαιρεσιών και παράνομη η εξακολούθηση της λειτουργίας του εν λόγω σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ