Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πιέζει για ιδιωτική παιδεία η ΝΔ

Ευθύνες στην κυβέρνηση ρίχνει η Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν προέβλεψε, ώστε στις αναθεωρητέες διατάξεις να περιλάβει και αυτήν που αφορά τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να μην υπάρχει σήμερα αναντιστοιχία με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Και έτσι αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις «ουσιαστικές διαφορές» της από τις πολιτικές επιλογές των εκσυγχρονιστών που οδηγούν με ταχείς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη για την Παιδεία που πραγματοποιείται απόψε στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ, ο βουλευτής Γ. Καλός, υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με την αναγνώριση των ΚΕΣ, δήλωσε πως «το εσωτερικό θεσμικό πλαίσιο με κορυφαίο νόμο το Σύνταγμα, δεν αφήνει περιθώρια δημιουργίας ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Και πρόσθεσε πως «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται από εκείνους που μπορούσαν να το είχαν προβλέψει και να είχαν βοηθήσει όταν εμείς κάναμε την προδιαδικαστική πρόταση από την προηγούμενη βουλή. Να είχαν βάλει δηλαδή μέσα στο πακέτο των αναθεωρητέων διατάξεων και αυτήν, εφόσον ήξεραν ότι το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι εμμέσως θα εξανάγκαζε διαχρονικά να οδηγηθούμε εκεί». Και επιχειρηματολογώντας έφερε ως παράδειγμα πως όσο δεν προσαρμόζουμε το εσωτερικό με το Ευρωπαϊκό θα οδηγούμαστε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκτεθειμένοι και αναγκασμένοι να πληρώνουμε καθημερινά.

Τέλος, παρουσιάζοντας την πρόταση της ΝΔ, ανέφερε πως μόνη λύση είναι «η τακτοποίηση -με το υπάρχον θεσμικό καθεστώς- του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με ίδρυση, νομικά ισορροπημένη και αποδεκτή, ιδρυμάτων τριτοβάθμιας μη κερδοσκοπικής εκπαίδευσης, τα οποία θα είναι -σε αντίθεση με τα ΚΕΣ- εθνικά ελεγχόμενα, διαρκώς αξιολογούμενα από τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατά τίτλο, προγράμματα σπουδών και παραγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ