Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εκσυγχρονισμός» - προίκα για το ξεπούλημα

Το υπουργείο Μεταφορών Επικοιωνιών, ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στο Χρηματιστήριο μέχρι το 2002. Πρόσφατα, ο υπουργός Χρ. Βερελής απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που παίζει σήμερα το ΤΤ, το οποίο είναι, όπως είπε, το μεγαλύτερο ίδρυμα αποταμίευσης. Παραδέχτηκε ότι προστατεύει τους μικρούς αποταμιευτές, εφόσον δίνει γι' αυτούς τα υψηλότερα επιτόκια από όλες τις τράπεζες. Ομως, για να δικαιολογήσει την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση, είπε ότι το ΤΤ δεν μπορεί σήμερα να ανταγωνιστεί τα άλλα ιδρύματα και να δώσει νέες υπηρεσίες και γι' αυτό πρέπει να «εκσυγχρονιστεί».

Με την εισαγωγή του ΤΤ στο ΧΑΑ προβλέπονται «επιθετικές» εξαγορές από άλλα τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Εμπορική Τράπεζα, η οποία έχει εδώ και καιρό εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αποκτήσει ποσοστό στο ΤΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι προωθείται η πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων, η μηχανοργάνωση και η ανάπτυξη on line δικτύου και η εγκατάσταση Αυτόματων Ταμειακών Μηχανημάτων (ΑΤΜ) στα υποκαταστήματά του. Θα διευρυνθεί ο ρόλος του στο διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της στεγαστικής πίστης (πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ.). Με τον ΟΤΕ θα δημιουργηθεί τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταφοράς δεδομένων και φωνητικών υπηρεσιών που θα συνδέσει μεταξύ τους τα 130 βασικά υποκαταστήματα και 718 ταχυδρομικά γραφεία των ΕΛΤΑ που εκτελούν ταμιευτηριακό έργο.

Τίθεται το ερώτημα, γιατί η ανάπτυξη των υποδομών αυτών δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Και αντιμετωπίζουμε τον εξής παραλογισμό: Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά, ενώ ευθύνεται για την ένδεια των υποδομών, την επικαλείται, προκειμένου να προβάλει ως μόνη λύση επιβίωσης το ξεπούλημα του ΤΤ κομμάτι κομμάτι σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, πριν ξεκινήσει το ξεπούλημα, το εκσυγχρονίζει με χρήματα του δημοσίου, φτιάχνοντας την προίκα του, για να δελεάσει τους τζογαδόρους της Σοφοκλέους.

Το ορέγονται πολλοί

Στην τοποθέτησή του, στη Βουλή, ο Αντ. Σκυλλάκος τόνιζε ότι πολλοί ορέγονται το ΤΤ. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα προστατεύει τις πενιχρές οικονομίες των καταθετών, αφού δίνει επιτόκιο 1,5% πάνω από αυτό της Εθνικής και χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια σε χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους.

Στόχος όλων των ενεργειών της κυβέρνησης, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, είναι να περάσει στα χέρια των ιδιωτών και του τραπεζικού κεφαλαίου. Τότε, όμως, δε θα ασκεί το σημερινό κοινωνικό του ρόλο, όπως έγινε και με τις κρατικές τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Για δε το προσωπικό του ΤΤ προειδοποίησε ότι όταν το ίδρυμα μετατραπεί σε ΑΕ, με έναν απλό νόμο θα μπορεί να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων, που σήμερα προστατεύεται από το Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ