Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Το Σύνταγμα και η διαπλοκή!

Να 'σουνα, λέει, από άλλον πλανήτη. Να τους παρακολουθείς και να κρατάς την - εξωγήινη - κοιλιά σου για να μην ανοίξει από τα γέλια. Να τους βλέπεις να ιδρώνουν προσπαθώντας να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα και εσύ, σαν άνθρωπος από άλλο γαλαξία, από προχωρημένους πολιτισμούς, αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στη χώρα τους, να διασκεδάζεις με την πρωτόγονη σκέψη τους! Να τους ακούς έτσι που μιλάνε σοβαροί, για πράγματα όμως αστεία, στο Κοινοβούλιο και, τελικά, να τους λυπάσαι!

Γιατί, πράγματι, λύπη προκαλεί το αδύνατο της υπόθεσης. Χωράνε δυο πόδια στο ίδιο παπούτσι; Και μάλιστα και τα δυο δεξιά; Φυσικά δε χωράνε! Πώς, λοιπόν, με τις τρόπους, να χωρέσει στο ίδιο παπούτσι η ελεύθερη αγορά και η ηθική; Είναι σαν να βάζεις στο ίδιο κλουβί μια μαύρη γάτα με ένα κίτρινο καναρίνι. Ασυμβίβαστα πράγματα δεν πάνε παρέα. Το κίτρινο και το μαύρο δένει μόνον σαν αντίθεση!

Ομως, άμα είσαι μπλοκαρισμένος σε πολιτικές επιλογές, σε αδιέξοδα και πρωτόγονες ιδεολογίες, όταν έχεις άλλα συμφέροντα, μοιραία αγωνίζεσαι να τετραγωνίσεις τον κύκλο. Και μοιάζεις με έναν τρελό που προσπαθεί να αδειάσει τη θάλασσα με ένα κουτάλι. Ή με ένα μανιακό που προσπαθεί να περάσει την καμήλα μέσα στην τρύπα της βελόνας. (Δε μιλάω για το ανέφικτο να φτάσεις στα Σπάτα στην ώρα σου - αυτό μπορεί κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να ξεπεραστεί)!

Αλλά, πέστε μου, καταργείται, έστω με νόμο, η διαπλοκή, όταν ολόκληρο το σύστημα στηρίζεται πάνω της; Είναι σαν να βάζεις το γνωστό ερώτημα: η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα και να περιμένεις οριστική απάντηση. Ή ακόμα το γνωστότερο ερώτημα (που τώρα τελευταία δεν πολυακούγεται) ποιος, τελικά, κυβερνάει αυτόν τον τόπο και να λες η κυβέρνηση. Δεν το κυβερνάει το κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλοεργολάβοι και οι μεγαλοκαναλάρχες; Ο υπουργός Οικονομικών χαράζει την οικονομική πολιτική, θα τρελαθούμε!

Το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι θεσμοί, οι αστυνομία, και πολλές φορές - όταν χρειάζεται (και δεν κάνω αναμόχλευση παθών) - και ο στρατός, τους παραπάνω δεν εξυπηρετούν; Και το Κοινοβούλιο, (το αστικό Κοινοβούλιο, ρωτάω) με τους νόμους του, περιουσίες των παραπάνω, που, όμως έγιναν με τον ιδρώτα των άλλων, δεν προσπαθεί να διασφαλίσει;

Τώρα, για ποιο πράγμα, λοιπόν, κουβεντιάζουμε και μάλιστα σοβαρά; Να μην έχει ο Κόκκαλης κανάλι και να 'χει η γυναίκα του; Να μην έχει ο Μπόμπολας εφημερίδες και να 'χουν οι γιοι του, για να μπορεί αυτός ανενόχλητα - σύμφωνα με το υπό ψήφιση Σύνταγμα - να παίρνει δημόσια έργα; Πάλι κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας; Πάλι θα τρελάνουμε τον εξωγήινο; Γιατί, έστω να δεχτούμε, έτσι για την κουβέντα, ότι το σύστημα αποφάσισε να νοικοκυρευτεί και στριμώχνει τους φαταούλες του στην άκρη. Τους απαγορεύει, δηλαδή, κάθε σχέση με τα ΜΜΕ. Πώς, σας παρακαλώ, πώς, θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη;

Θα τους απαγορεύσει, ας πούμε, να τα «ακουμπήσουν», σε έναν «άσχετο» καναλάρχη! Και εκείνος, με τη σειρά του, για το «ακούμπισμα», να αναλάβει την πίεση προς το δημόσιο για να ωφεληθεί ο εργολάβος; Αυτό το ξέρουν ακόμα και οι κότες. Δε χρειάζεται να είσαι παπάς για να μπορείς να ψέλνεις. Φτάνει να έχεις φωνή, για την ακρίβεια χρήμα, και γίνεται ακόμα και τενόρος!

Ελάτε, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και προς αυτή την κατεύθυνση. Οποιος συλλαμβάνεται να «τα ακουμπάει» να εξοστρακίζεται από την αγορά! (Λες και τώρα δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι)! Και δέστε, κύριοι, τι θα σκαρφιστεί, τι θα τον αναγκάσετε να κάνει τον μελλοντικό εργολάβο! Θα τον υποχρεώσετε να «πληρώνει» το σταθμό νόμιμα! Θα «αγοράζει» διαφημιστικά πακέτα και όχι τη συνείδηση του καναλάρχη! Και αυτό, για τα αυτιά του λαγού, δε θα είναι εξαγορά. Θα είναι εμπορική πράξη! Κοιτάτε σε τι περιπέτειες μπλέξανε. Να κάνουν τη στρουθοκάμηλο να μην στρουθοκαμηλίζει!

Ομως, εμείς, γεννημένοι αισιόδοξοι, πρέπει να πούμε κάτω η διαπλοκή ζήτω ο άνθρωπος. Και θα συνεισφέρουμε και εμείς να μπει κάποια τάξη στο σημερινό χάος, παρότι ο σκοπός μας δεν είναι το μερικό αλλά το όλον. Ομως, για να μη γελάει και μαζί μας ο εξωγήινος, σας απαντάμε δε λύνεται έτσι το πρόβλημα. Η διαπλοκή θα μπει οριστικά στο μουσείο της ιστορίας μόνον τότε όταν πάψουν να υπάρχουν οι αιτίες που τη γεννούν. Και αυτό το ξέρουν ακόμα και οι ξεβράκωτες των απόκρεω και όχι τάχα μου δεν το γνωρίζουν οι βουλευτές των αστικών κομμάτων! Κα,ι επιτρέψτε μου, και εσείς που τους ψηφίζετε!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιντιακός Αυταρχισμός (2020-12-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-05-30 00:00:00.0)
Γιατί θέλουν αλλαγές στους «θεσμούς»; (2013-02-27 00:00:00.0)
Αξιοποίηση προς όφελος του λαού (2012-12-08 00:00:00.0)
Κοινή αγωνία για το αστικό πολιτικό σύστημα (2010-05-13 00:00:00.0)
«Βασικά»... ψεύδονται! (2002-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ